Moţiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Dăncilă este demis

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie a fost adoptată în plenul Parlamentului.

Adăugat: 10 Octombrie 2019
Ultima actualizare:10 Octombrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Moţiunea de cenzură a fost adoptată, astăzi, de Parlament cu 238 de voturi pentru.

Patru dintre acestea au fost ale unor social-democraţi, fapt care le-ar putea atrage acestora excluderea din partid.

Acesta este cel de-al doilea guvern PSD din actuala legislatură îndepărtat prin moţiune de cenzură, dupa cabinetul Grindeanu, şi cel de-al patrulea de după Decembrie 1989.

După vot, Viorica Dăncilă i-a cerut şefului statului să numească un premier cât mai repede. Liderii USR şi PNL s-au pronunţat în favoarea alegerilor anticipate, în timp ce PRO România, ALDE şi PMP nu agreează această idee.

Premierul demis Viorica Dăncilă a declarat că pleacă de la Palatul Victoria împreună cu echipa sa de miniştri cu datoria împlinită.

Liderul social democraţiilor i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să numească rapid un premier şi a precizat că PSD va participa mâine la consultările de la Cotroceni cu un mandat fixat de forurile statutare ale partidului.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a subliniat ca România are nevoie de un executiv care să dea dovadă de seriozitate, şi corectitudine şi să răspundă nevoilor cetăţenilor.

El a mai spus că are susţinerea liberalilor pentru ocuparea funcţiei de premiere. Imediat după prezentarea rezultatului votului asupra moţiunii de cenzură, preşedintele PRO România,

Victor Ponta, a precizat că va lansa parlamentarilor social democraţi propunerea de a susţine la consultările de la Cotroceni o variantă comună.

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că reprezentanţii partidului pe care îl conduce vor susţine la discuţiile cu şeful statului soluţia alegerilor anticipate pentru că orice altă variantă va întreţine acţiunile de culise pentru formarea unei majorităţi.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că executivul condus de Viorica Dăncilă nu mai asigura condiţiile unei bunei guvernări şi că în perioada următoare trebuie pregătit bugetul pentru anul viitor şi rectificat actualul buget pentru ca primăriile şi consiliile judeţene să nu intre în impas.

Partidul Mişcarea Populară a decis că mâine, la consultările de la Cotroceni, nu va susţină ideea alegerilor anticipate.

Preşedintele partidului, Eugen Tomac, a spus că soluţia cea mai corectă este un guvern politic, care să îşi asume cel puţin un an de zile actul guvernării în mod transparent pe obiective precise.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
10 Octombrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza