Monica Macovei a încălcat legea pentru că a intrat în arhiva SIPA

Potrivit raportului Comisiei parlamentare privind situaţia documentelor SIPA, fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, a încălcat legea.

Adăugat: 7 Iunie 2018
Ultima actualizare:7 Iunie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Monica Macovei
trimite pe mail

Ministrul justiţiei din perioada 2005-2006, Monica Macovei, a încălcat legea întrucât a intrat în arhiva SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului Justiţiei, fără să aibă acest drept.

Această concluzie este cuprinsă în raportul comisiei parlamentare care a investigat situaţia documentelor din această arhivă, raport care urmează a fi înaintat plenului reunit al Parlamentului.

Raportul propune ca Parchetul General să verifice dacă aspectele semnalate de comisie constituie infracţiuni, iar SRI să efectueze un control la Ministerul Justiţiei.

"Ministrul în exerciţiu de la acea vreme a încălcat legea. Iar activitatea de emitere a hotărârii de guvern 127/2006 a fost pregătită din timp şi când spun aceasta sunt relevante activităţile care vizează pătrunderea în spaţiile DGPA, în ianuarie 2005, a ministrului justiţiei de la acea vreme, care erau spaţii operative, nicidecum nu era constituită arhiva - arhiva se constituie abia în 2006, după emiterea hotărârii de guvern; chiar şi scoaterea anumitor documente operative, care sunt restituite după două săptămâni la DGPA", a spus Viorel Salan, senator PSD, preşedintele Comisiei speciale.

De cealaltă parte, opoziţia respinge concluziile raportului.

Deputatul PNL Gabriel Andronache susţine că obiectivul comisiei nu a fost îndeplinit şi că înfiinţarea acestui for a avut ca scop acuzarea fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

"Parlamentul ar trebui să procedeze la desfiinţarea acestei comisii înainte de prezentarea raportului pentru nerealizarea scopului în care a fost constituită. Totodată, am spus că vom recomanda plenului Camerei Deputaţilor şi Senatului să procedeze la înfiinţarea unei alte comisii de anchetă, în sensul de a fi evaluate situaţiile de poliţie politică desprinse inclusiv din audierile din această comisie, deruilate de fosta SIPA în perioada 2001-2004 şi, eventual, aspecte de natură penală care s-ar desprinde dintr-o asemenea anchetă", a spus Gabriel Andronache.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Iunie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza