Moment istoric. UE a semnat Acordul politic de asociere cu Ucraina

Statele membre UE au decis semnarea acordului politic cu Ucraina. Totodată, acordurile de asociere şi liber schimb cu Republica Moldova urmează să fie semnate mai repede, respectiv până în luna iunie.

Adăugat: 21 Martie 2014
Ultima actualizare:21 Martie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat, vineri,  capitolele politice ale Acordului de asociere.

Documentul a fost semnat de premierul Arseni Yarseniuc, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum şi de şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Acesta ar fi trebuit semnat în noiembrie, anul trecut, însă Kievul s-a răzgândit în ultimul moment, ceea ce a dus la protestele în urma cărora Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere.

Uniunea Europeană a decis, totodată, să devanseze pentru luna iunie semnarea Acordurilor de asociere cu Republica Moldova şi Georgia, care au fost parafate anul trecut, la summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius.

Într-o declaraţie de presă acordată corespondentului Radio România Actualităţi, Sorin Croitorescu, la finalul  primei zile a lucrărilor Consiliului European de primăvară de la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a spus că a fost o decizie în unanimitate a statelor membre.

"Am decis să semnăm acordurile de asociere şi de liber schimb cu Republica Moldova şi Georgia nu mai târziu de luna iunie a acestui an. A fost o decizie în unanimitate. Am dat personal unele informaţii privind aspecte tehnice legate de posibila încheiere a acestor acorduri", a spus José Manuel Barroso.

Între timp, la Moscova, camera superioară a legislativului a ratificat tratatul de aderare a Crimeii la Federaţia Rusă.

UE nu recunoaşte anexarea Crimeii

Uniunea Europeană nu va recunoaşte anexarea Crimeii de către Rusia şi consideră că este intolerabilă utilizarea forţei pentru a schimba frontierele în Europa secolului al XXI-lea.

În absenţa semnelor de detensionare a situaţiei de către Rusia, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anunţat extinderea listei celor supuşi restricţiilor individuale.

Liderii UE susţin că este vorba de personalităţi de prim rang şi că se au în vedere şi alte sancţiuni.  

"Eşecul rezolvării paşnice a crizei şi eventualii paşi pe care îi va face Rusia pentru destabilizarea Ucraieni vor avea consecinţe pe termen lung, adică asupra relaţiilor într-o serie întreagă de domenii economice. Am cerut Comisiei şi statelor membre să pregătească posibile noi măsuri specifice", a spus Herman van Rompuy. 

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, observa, la rândul său, angajamentul statelor membre de a sprijini Ucraina ca ţară democratică, suverană şi stabilă, dar şi de a lua măsuri ferme, care să arate Rusiei că un comportament ca al său este inacceptabil

Între timp, în Crimeea au fost capturate trei nave ale marinei de război ucrainene, iar premierul de la Kiev, Arseni Iaţeniuk avertizează că dacă va exista o tentativă de anexare a estului rusofon al Ucrainei, aceasta va răspunde militar.

SUA ameninţă cu noi sancţiuni

Statele Unite au anunţat noi măsuri împotriva unor oficiali ruşi, iar preşedintele Barack Obama a avertizat că sancţiunile ar putea merge chiar mai departe.

Noile sancţiuni impuse de SUA vizează mai multe oficialităţi de rang înalt din Rusia, persoane care oferă sprijin material liderilor ruşi, dar şi o bancă.

Cetăţenilor afectaţi de măsuri le va fi greu să facă afaceri în afara Rusiei, spune un reprezentant al Administraţiei americane, sub protecţia anonimatului.

În plus, preşedintele Barack Obama a semnat un ordin prin care autorizează impunerea sancţiuni la adresa sectoarelor-cheie ale economiei Rusiei.

Până acum, sancţiunile puteau fi direcţionate doar spre persoane pe care SUA le consideră responsabile pentru destabilizarea Ucrainei.

Preşedintele Barack Obama spune că, având în vedere poziţionarea forţelor Rusiei, SUA consideră că există riscul ca acest conflict să crească.  a

Oficialităţile americane dau asigurări că SUA sunt gata să impună şi sancţiuni ulterioare.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
21 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza