Moment istoric în România. Scutul antirachetă a fost declarat operațional (FOTO)

Facilitatea de la Deveselu reprezintă o componentă a sistemului defensiv NATO, "Aegis Ashore", construit România în cadrul parteneriatului strategic.

Adăugat: 12 Mai 2016
Ultima actualizare:12 Mai 2016

Politica Romaneasca
Foto: Scutul antirachetă de la Deveselu. Foto: Marius Țoghină
trimite pe mail

La Deveselu a avut  loc ceremonia oficială la care scutul american antirachetă, cel mai modern sistem din Europa, a fost declarat operaţional.

Au fost prezenți la ceremonie amiralul Mark Ferguson,  ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, primul-ministru al României, Dacian Cioloş, secretarul-adjunct al apărării, Robert Work, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România,  Hans Klemm, ministrul apărării naţionale a României, Mihnea Motoc; şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ionel Ciucă.

Facilitatea de la Deveselu reprezintă o componentă a sistemului defensiv NATO,  "Aegis Ashore", construit România în cadrul parteneriatului strategic.

Această Facilitate are un caracter strict defensiv şi este conceput pentru a răspunde oricăror eventuale provocări dinspre Orientul Mijlociu, poate interecepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, cum sunt cele testate recent de Iran.

Scutul antirachetă nu are capacitatea de a intercepta rachete cu rază lungă de acţiune, precum cele care fac parte din sistemul de apărare al Rusiei.

Componenta scutului antirachetă de la Deveselu nu include ogive nucleare, este foarte important de precizat.

Intereceptarea unor eventuale ameninţări cu rachete din zona Orientului Mijlociu se va putea face de aici, de la Deveselu, doar prin folosirea forţei cinetice.

O altă componentă a scutului antirachetă NATO urmează să fie construită în Polonia, iar începerea construcţiei este programată pentru anul acesta.

Amiralul Mark Ferguson a precizat în discursul său că, astăzi, Statele Unite şi România sărbătoresc un moment istoric, prin inaugurarea acestui sistem în sprijinul NATO, iar multe persoane din ambele ţări au făcut posibilă această zi.

"Am lucrat împreună pentru această zi, din momentul în care preşedintele Obama şi-a asumat angajamentul pentru abordarea europeană adaptivă în etape, în septembrie 2009", a spus Ferguson.

Momente din timpul ceremoniei. Foto: Marius ȚoghinăAutor:
Alin Şerbănescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
12 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza