Modificarea Legii privind organizarea Curții de Conturi, adoptată

Camera Deputaţilor a adoptat propunerea iniţiată de senatorul PNL Daniel Zamfir prin care se modifică legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

Adăugat: 25 Aprilie 2018
Ultima actualizare:25 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit documentului, auditorii instituţiei nu se mai pot pronunţa asupra oportunităţii unor investiţii şi sunt obligaţi să prezinte în rapoarte doar prejudiciile certe.

Totodată, eventualele contestaţii vor fi analizate de alţi auditori decât cei care au întocmit rapoartele iniţiale.

Documentul a fost susţinut de PSD, UDMR şi PNL.

"Eu cred că trebuie să scoatem Curtea de Conturi din acea paradigmă doar a controlului fiscal. Eu cred că Curtea de Conturi poate fi şi un îndrumător al administraţiei publice locale, pentru ca atunci când administraţia publică locală are nevoie de un sfat de la Curtea de Conturi să-l poată primi. Este un pas înainte făcut cu o instituţie a statului care să fie transparentizată şi care să vină în interesul autorităţilor publice locale", a spus Marius Budăi, deputat  PSD.

Deputatul USR Cosette Chichirău crede însă că proiectul va politiza Curtea de Conturi.

"Prin acest act normativ, se doreşte de fapt slăbirea autorităţii Curţii de Conturi şi punerea acesteia sub controlul aproape exclusiv al preşedintelui instituţiei. Practic, ce se întâmplă este că o instituţie puternică până acum, care beneficia ca şi justiţia de garanţii de neutralitate şi independenţă, va fi politizată excesiv, noile prevederi dând mână liberă unei game largi de abuzuri", a susținut Cosette Chichirău.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, care este for decizional în acest caz.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza