Modificarea Codului de Procedură Penală intră la vot

Modificarea Codului de Procedură Penală urmează să ajungă, săptămâna viitoare, în Camera Deputaţilor, for decizional pentru acest proiect.

Adăugat: 9 Mai 2021
Ultima actualizare:9 Mai 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Modificarea Codului de Procedură Penală, votată rapid în Senat, urmează să ajungă, săptămâna viitoare, în Camera Deputaţilor, for decizional pentru acest proiect, care ar urma să elimine blocajele din instanţe.

Potrivit iniţiativei, o hotărâre judecătorească nu mai poate fi pronunţată fără să fie redactată în acelaşi timp şi motivarea, iar termenul maxim de la încheierea deliberărilor este de 120 de zile.

Documentul a avut un traseu rapid prin Senat, unde a fost adoptat săptămâna aceasta, pentru că, explica senatoarea USR PLUS Simona Spătaru, propunerea vine să răspundă unei urgenţe, pentru că CCR a constatat la începutul lunii aprilie că unele prevederi din Codul de Procedură Penală sunt neconstituţionale.

Simona Spătaru: Iniţierea acestui proiect de către coaliţie, în colaborare cu Ministerul Justiţiei, răspunde mai ales unei urgenţe: asigurarea apărării drepturilor celor care sunt acum părţi în procesele penale şi aşteaptă un verdict de la un judecător. Dreptul la un proces echitabil înseamnă nu doar accesul la o instanţă independentă şi imparţială, ci şi într-un termen rezonabil.

Din opoziţie, senatorul PSD, Robert Cazanciuc, critica graba cu care s-a dezbătut propunerea legislativă şi invoca unele motive de neconstituţionalitate.

Robert Cazanciuc: Fără a contesta pe fond nevoia motivării deciziilor în momentul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti, adoptarea în grabă a acestei modificări la procedură penală, cu încălcarea Regulamentului Senatului privind sesizarea Comisiei juridice, nu mai vorbesc că se putea face un birou permanent pentru a sesiza Comisia juridică, ci ne-am grăbit să le facem pe toate dintr-odată, o grabă cel puţin suspectă. Cine are interesul să facă aceste text vulnerabil?

Pe de altă parte, tot la Camera Deputaţilor se aşteaptă ca până pe 13 mai, conform deciziei Biroului Permanent, trei comisii să înainteze raportul la proiectul de lege 5G iniţiat de Guvern.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Mai 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza