Moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii: "Sfârşitul unei ere"

''Sfârşitul unei ere''- aşa este descrisă moartea Reginei Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani.

Adăugat: 9 Septembrie 2022
Ultima actualizare:9 Septembrie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Foto: Agerpres
trimite pe mail

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 septembrie, ora 7.00) Realizator: Ciprian Sasu

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viaţă ieri la vârsta de 96 de ani.

Cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit, a murit la reşedinţa sa din Scoţia.

La castel se aflau şi copiii şi o parte din nepoţii reginei, inclusiv fiul său cel mare, care a devenit regele Charles al III-lea, şi nepotul său, William, care de ieri este noul prinţ moştenitor al coroanei.

Elisabeta a II-a s-a bucurat de preţuirea şi respectul publicului pentru serviciul său în folosul ţării, după cum transmite corespondenta RRA la Londra, Aura Neag.

''Sfârşitul unei ere''- aşa este descrisă moartea Reginei Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani.

Noul monarh este fiul ei cel mare, care va fi cunoscut ca Regele Charles al II-lea.

Într-un mesaj, el spune: ''Moartea iubitei mele mame, Majestatea sa Regina, este cel mai trist moment pentru mine şi familia mea.''

Noul premier britanic, Liz Truss, învestită de Regina Elisabeta a II-a acum trei zile, a declarat că întreaga ţară este devastată de trecerea la cele veşnice a Majestăţii sale.

Liz Truss: Regina Elisabeta a II-a a fost o stâncă pe care Marea Britanie modernă a fost construită. Ţara noastră s-a dezvoltat şi a înflorit sub domnia ei.

Elisabeta a II-a s-a bucurat de o sănătate robustă aproape toată viaţa. După moartea soţului ei, însă anul trecut, sănătatea ei s-a deteriorat rapid. Ieri la prânz, medicii au anunţat că sunt îngrijoraţi de starea ei. Toţi copiii Majestăţii sale şi o parte din nepoţi s-au îndreptat către Castelul Balmoral din Scoţia unde regina şi-a petrecut de-a lungul anilor vacanţele de vară şi unde se afla şi în acest an, din luna iulie. Anunţul decesului Reginei Elisabeta a II-a a fost făcut public aseară în jurul orei 18:30. Atmosfera în întreaga ţară este una de profundă tristeţe şi reflecţie.

-------------------------------------------------

Trupul neînsufleţit al Reginei Elisabeta a II-a urmează să fie transportat la Londra, unde va fi depus timp de patru sau cinci zile la Westminster Hall, pentru ca publicul să poată să îşi ia rămas bun.

Funeraliile vor avea loc la abaţia Westminster, biserica unde sunt încoronaţi regii britanici. BBC notează că ultimele funeralii ale unui monarh la abaţia Westminster au avut loc în secolul al XVIII-lea.

După funeralii, la care este aşteptată participarea a şefi de stat şi de guvern din întreaga lume, regina va fi transportată la Castelul Windsor şi va fi înmormântată în capela Saint George din incinta acestuia.

Klaus Iohannis,  mesaj de condoleanțe

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe, în care apreciază că domnia Majestății Sale Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care se întinde pe șapte decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și angajamentului față de serviciul public.

 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Septembrie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza