Miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, la Târgu Mureş

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, a declarat că în data de 10 martie, de Ziua Secuilor Martiri, la Târgu Mureş va fi organizat un miting "pentru autonomie".

Adăugat: 8 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:8 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Biro Zsolt a afirmat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că în luna martie circa 10.000 de maghiari vor participa la un miting, pentru a arăta că nu sunt de acord cu ideea unei reorganizări administrativ-teritoriale, care să nu includă Ţinutul Secuiesc ca regiune distinctă.

Biro Zsolt a spus că organizarea va aparţine Consiliului Naţional Secuiesc, sprijinit de biserici, organizaţii
civile şi politice, cu precizarea că preşedintele CNS, Izsak Balazs, urmează să poarte discuţii cu UDMR, pentru cooptarea formaţiunii conduse de Kelemen Hunor în organizarea acestui miting.  

Prezent luni la Târgu Mureş, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a declarat că dreptul de
a manifesta este garantat de Constituţie, inclusiv în cazul celor care doresc să organizeze un miting pentru autonomie în luna martie, la Târgu Mureş.

Duşa: Organizarea pe regiuni de dezvoltare n-are legătură cu dezvoltarea pe criterii etnice

El a precizat însă, că organizarea pe regiuni de dezvoltare "n-are nicio legătură cu dezvoltarea pe criterii etnice".

Duşa a spus că nici n-ar putea să existe o regiune pe cele trei judeţe, respectiv Mureş, Harghita şi Covasna, şi asta deoarece n-ar aduce niciun avantaj economic acelei regiuni, cu sublinierea potrivit căreia o regiune de dezvoltare trebuie să aibă în vedere mult mai multe criterii, pornind de la cele economice, socio-economice, de relief sau geografice, mai puţin un singur criteriu – cel etnic.

Deputatul a subliniat că nimeni nu se poate manifesta împotriva Constituţiei şi a articolului 1 din Constituţie, iar potrivit legii fundamentale, România este "un stat unitar, chiar dacă unii contestă o astfel de noţiune".

 Autor:
Raul Matiş
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
8 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza