Miting în favoarea autonomiei aşa-numitului Ţinut Secuiesc

Consiliul Naţional Secuiesc, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar, au organizat duminică după amiază, la monumentul martirilor secui din Târgu Mureş, o demonstraţie pro-autonomie.

Adăugat: 10 Martie 2013
Ultima actualizare:10 Martie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat în duminică,  la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, pentru a participa la mitingul pentru autonomie organizat de Consiliul Naţional Secuiesc.

Participanţii la miting poartă steaguri ale Ungariei, ale Jobbik şi ale Gărzii Maghiare, însă majoritatea steagurilor sunt cele secuieşti.

Lozincile purtate de participanţii la miting cer autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, dar conţin şi mesaje anti-UDMR, mai precis anti-Markó Béla, precum şi împotriva socialiştilor din Ungaria.

Europarlamentarul Laszlo Tokes, s-a declarat, în discursul său, împotriva existenţei Tratatului de la Trianon, semnat în 4 iulie 1920, care stabilea frontierele Ungariei cu vecinii săi, inclusiv România.

"Nu trebuie să mai existe Tratatul de a Trianon (...) Despre asta e ziua libertăţi secuilor, despre lupta pentru libertate, adevăr şi autonomie", a susţinut europarlamentarul Tokes, citat de Agerpres.

El a îndemnat la continuarea luptei pentru autonomie.

Laszlo Tokes i-a atacat dur pe premierul român, Victor Ponta, căruia i-a imputat că ar fi "reaprins flacăra antimaghiară", pe fostul lider al UDMR, Marko Bela, pe care l-a etichetat ca fiind "trădător al naţiunii", dar şi pe liderul partidului Socialist Ungar, Attila Mesterhazy, care şi-a dat mâna cu primul ministru român.

După discursurile organizatorilor şi ale invitaţilor au fost depuse coroane de flori la Monumentul Secuilor Martiri şi a fost citită petiţia adresată Guvernului României prin care se solicită autonomia Ţinutului Secuiesc.

De la Monumentul Secuilor Martiri participanţii la miting se vor deplasa la Prefectura Judeţului Mureş,

Organizatorii mitingului pentru autonomie, anunţaseră, iniţial, participarea la manifestare a circa 2.500 de persoane, acestea  luând măsuri suplimentare de pază a unor obiective culturale, româneşti, maghiare şi evreieşti.

La demonstraţia care a început  la ora 17.00 şi s-a desfăşurat sub denumirea de Ziua Libertăţii Secuieşti, au venit participanţi din întreg Ţinutul Secuiesc care doresc să-şi exprime pregnant cererea secuilor pentru autonomie.

Ziua de 10 martie va fi proclamată ca „Ziua libertăţii secuilor”, dat fiind faptul că în data de 10 martie 1854 câtiva secui au fost condamnaţi la moarte şi executaţi pentru că au conspirat împotriva Imperiului Austro-ungar.

La mitingul de la Târgu Mureş au participat şi membri ai Gărzii Maghiare, sprijinită financiar de partidul JOBBIK din Ungaria.

Miting pentru autonomie

Potrivit programului, protestatarii vor ajunge în centrul oraşului în jurul orei 19.00-19.30, iar în clădirea Prefecturii vor intra 10 persoane printre care şi europarlamentarul Laszlo Tokes, care vor înmâna ofiţerului de serviciu un document care să fie înaintat Guvernului, se preciza în programul organizatorilor.

După ora 19.30, în Palatul Culturii din Târgu Mureş va avea loc o festivitate pentru decernarea premiilor "Gabor Aron", la care se va intra doar pe bază de invitaţie, iar restul participanţilor la miting vor pleca spre case.

Un grup care s-a prezentat pe un portal de socializare i-a chemă pe românii din Târgu Mureş la o
contramanifestaţie.

Prefectul judeţului, Corneliu Grosu, a făcut apel la calm şi le-a cerut localnicilor să nu se lase induşi în eroare de un apel anonim de pe internet cu care nu s-a solidarizat nicio formaţiune politică sau organizaţie civilă română.

Corneliu Grosu, a precizat că din informaţiile pe care le deţine nu vor fi "semnificative deplasări de personal" şi că majoritatea participanţilor la miting vor pleca din Târgu Mureş la orele serii.

 Autor:
Agenţia de presă RADOR
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Raul Matiş
Adăugat:
10 Martie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza