Miting de amploare la Chișinău

Conflictul politic din Republica Moldova s-a acutizat în ultimele ore, iar ţara are în acest moment două guverne care revendică puterea şi se acuză reciproc de lovitură de stat.

Adăugat: 9 Iunie 2019
Ultima actualizare:9 Iunie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Miting la Chișinău. Sursa: Radio Chisinau
trimite pe mail

După ce Parlamentul de la Chişinău a ales ieri un nou guvern, condus de reprezentanta blocului pro-european Maia Sandu şi sprijinit şi de socialiştii preşedintelui Igor Dodon, Curtea Constituţională a invalidat această decizie, iar astăzi l-a numit preşedinte interimar pe premierul Pavel Filip, care a cerut dizolvarea legislativului şi a convocat alegeri anticipate pe 6 septembrie.

În replică, Parlamentul a scos Guvernul Filip în afara legii.

În centrul Chişinăului se desfăşoară un amplu mining al susţinătorilor Partidului Democrat care doreşte astfel să demonstreze susţinerea populară pe care ar avea-o şi să condamne acţiunile deputaţilor blocului ACUM şi a celor din PSRM, dar mai ales pe cele ale preşedintelui Igor Dodon, pe care îl consideră trădător.

Liderul PDM, Vlad Plahoniuc, a declarat de la tribuna instalată în Piaţa Marii Adunări Naţionale că ar fi vorba despre o lovitură de stat coordonată din afara ţării, prin intermediul lui Igor Dodon, care ar fi încercat federalizarea Republicii Moldova.

Astăzi, de la prima oră, Curtea Constituţională a luat mai multe decizii în regim de urgenţă, inclusiv privind suspendarea din funcţia de preşedinte a lui Igor Dodon, înlocuirea lui temporară cu premierul în exerciţiu, Pavel Filip, şi dizolvarea actualului legislativ.

Ulterior, Pavel Filip a anunţat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.

În acest context, Parlamentul s-a întrunit astăzi în şedinţă pentru a adopta o singură declaraţie, prin care Guvernul Filip a fost scos în afara legii, iar premierul ales de PSRM şi blocul ACUM, Maia Sandu, a lansat un apel adresat structurilor de forţă, în care le cere acestora să nu se implice în blocarea activităţii instituţiilor statului, să nu execute ordinele ilegale ale superiorilor şi să asigure preluarea paşnică a puterii.

Totodată, preşedintele Igor Dodon a dat asigurări că majoritatea parlamentară creată ieri de PSRM şi blocul ACUM este susţinută pe plan extern, atât de Est, cât şi de Vest ca urmare a discuţiilor cu mai mulţi ambasadori.

Igor Dodon nu a exclus ca împreună cu noua majoritate parlamentară va chema oamenii la proteste masive în următoarele zile.Autor:
Natalia Zaharescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Iunie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza