Mircea Geoană şi Robert Turcescu, schimb de replici la comisia de anchetă

În timpul dezbaterilor din comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009, a existat un schimb de replici între Mircea Geoană şi Robert Turcescu, în prezent deputat PMP.

Adăugat: 29 Mai 2017
Ultima actualizare:29 Mai 2017

Politica Romaneasca
Foto: Mircea Geoană
trimite pe mail

Audierile în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 au continuat şi astăzi.

În faţa deputaţilor şi senatorilor s-au aflat fostul candidat la alegerile prezidenţiale din acel an, Mircea Geoană, dar şi secretari de stat din MAI din anul 2009, Mihai Capră, Marian Tutilescu şi Dan Fătuloiu. 

Fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană, a declarat în timpul audierilor că avea informaţii desre nereguli la vot în diaspora, dar din punct de vedere tehnic este dificil ca un partid să asigure o prezenţă şi un control nemijlocit în atâtea secţii de votare din străinătate. 

"Elementele au apărut de o manieră pe care o consider în continuare cel puţin suspectă, viteza cu care s-a votat în anumite secţii...La Viena, de exemplu, liste întregi erau semnate de aceeaşi mână, avem dovezi cu privire la faptul că în Spania persoane care de fapt nu erau fizic în localitate au "votat". Deci din punct de vedere al unei operaţiuni în care să avem probe, fără să putem să generalizăm sau să extrapolăm, lucrurile sunt cel pun dubioase", a spus Mircea Geoană. 

Schimb de replici Geoană - Turcescu

În timpul dezbaterilor din comisie a existat un schimb de replici între Mircea Geoană şi Robert Turcescu, în prezent deputat PMP.

Robert Turcescu a vrut să afle dacă vizita lui Mircea Geoană la Sorin Ovidiu Vântu a dus la pierderea alegerilor din 2009, în timp ce Mircea Geoană a spus că i se pare o situaţie de Cartea Recordurilor ca un fost ofiţer sub acoperire să modereze o dezbatere prezidenţială, aşa cum s-a întâmplat în 2009.

Numirea preşedinşilor BEC, o vulnerabilitate

Prezent la audieri, fostul secretar de stat în MAI Mihai Capră a spus că, în opinia sa, alegerile din 2009 nu au fost fraudate, dar au existat puncte slabe.

"Principala vulnerabilitate a fost tocmai această numire a preşedinţilor Birourilor Electorale, pentru că a dat naştere la multe discuţii. Atâta timp cât prefecţii fac această numire, totdeauna vor exista suspiciuni că numirile nu sunt corecte", a susţinut Mihai Capră. 

La şedinţa de astăzi era aşteptată şi Ana Maria Pătru, fostă preşedinte AEP, care însă a trimis o scrisoare prin care a declinat prezenţa la lucrările comisiei de anchetă.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
29 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza