Mircea Duşa la RRA: Prin moţiune aducem la cunoştinţa publică abuzurile Guvernului

Deputaţi Puterii şi ai Opoziţiei au discutat la postul public de radio despre depunerea moţiunii de cenzură a USL împotriva Guvernului Ungureanu, precum şi despre încercările Opoziţiei de revocare a Robertei Anastase din fruntea Camerei Deputaţilor.

Adăugat: 18 Aprilie 2012
Ultima actualizare:18 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderul grupului parlamentar al deputaţilor PDL, Mircea Toader, a afirmat, miercuri, la Radio România Actualităţi că cererea Opoziţiei de revocare a Robertei Anastase de la Camera Deputaţilor nu a fost supusă la vot pentru a fi introdusă pe ordinea de zi, deoarece liderii opoziţiei trebuiau să anunţe acest subiect cu minimum 48 de ore înaintea şedinţei.

"Foarte simplu, am avut ieri Biroul Permanent; acolo, n-a fost niciun fel de prezentare şi solicitare de introducere pe ordinea de zi a unei astfel de nu ştiu ce document se numeşte şi, aşa cum prevede Regulamentul, orice document trebuie să intre în procedură. Biroul Permanent decide dacă trebuie să aibă un raport şi, apoi, este sigur şi discutat. Modificarea ordinii de zi se face în comitetul liderilor, cu 48 de ore înainte", a afirmat Mircea Toader.

La rândul său, liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa, a declarat că motivul pentru care subiectul revocării Robertei Anastase din funcţie nu a fost introdus pe ordinea de zi este că "Opoziţia a fost majoritară în plen, în timp ce Puterea a chiulit."

C.Dobre: Discuţiile despre revocarea din funcţie a Robertei Anastase afectează mult Puterea

El a adăugat că "solicitarea Opoziţiei, este una normală în condiţiile art. 25 din Regulament. Am făcut această solicitare în plen, pentru că eram convinşi că dacă o făceam la Biroul Permanent (...) se trimitea la Comisia juridică şi se înmormânta acolo. Astăzi, aţi refuzat, la solicitarea unui lider de grup, să supuneţi la vot această propunere. Acest lucru este neregulamentar. Vă repet: aţi făcut toate demersurile posibile şi imposibile ca să nu se ajungă la dezbaterea acestui subiect, care pe dumneavoastră vă afectează foarte mult".

Deputatul liberal, Ciprian Dobre, a apreciat că "lucrurile sunt discutabile", dar a completat că "de teama de a nu cădea din nou în ridicol, la fel ca la numărătoarea votului la legea pensiilor, dacă vă aduceţi aminte, când că erau 70 de oameni în sală, iar Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor a numărat 180 de voturi, a făcut ca dumnealor să refuze discuţia". 

G. Frunda: Practica de a nu vota este una nesănătoasă şi nedemocratică

În ceea ce priveşte depunerea moţiunii de cenzură a Opoziţiei care vizează activitatea guvernului Ungureanu, şi anume privatizarea resurselor naturale şi încălcarea autonomiei universitare în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, senatorul UDMR, György Frunda, a afirmat că deputaţii UDMR fi în sală în momentul dezbaterii moţiunii, dar nu vor participa la vot.

"Cred că această decizie nu este înţeleaptă nici de partea coaliţiei, nici de partea opoziţiei, pentru că să nu uităm la instaurarea guvernului Ungureanu opoziţia nu a participat, vrând astfel să boicoteze instalarea guvernului, sperând că nu va exista un cvorum, dar în ultimii doi, trei ani aceasta a devenit o practică parlamentară românească nesănătoasă, nedemocratică, împotriva principiilor minimale ale statului de drept, pentru că înseamnă că liderii, conducătorii partidelor politice nu au încredere în propriii deputaţi şi senatori", a adăugat György Frunda.

Ciprian Dobre: Depunem o moţiune de cenzură împotriva unui Guvern care nu-şi face treaba

La rândul său, deputatul liberal Ciprian Dobre a explicat care este motivul pentru care Opoziţia depune această moţiune de cenzură.

"Noi trebuie să depunem o moţiune de cenzură împotriva unui guvern care nu-şi face treaba, unui guvern care ia măsuri ce nu au legătură cu interesul cetăţeanului şi al populaţiei, în general. Ori un guvern care vinde minereuri, un guvern care distribuie absolut preferenţial banii de la Fondul de Rezervă şi care, mă rog, a culminat cu ceea ce a însemnat înfiinţarea fără, şi aici subliniez, înfiinţarea fără hotărârea Senatului universitar de la UMF Târgu Mureş, o facultate într-o limbă maghiară exclusiv pentru acea facultate, depăşeşte orice fel de imaginaţie, pentru că răspunsul foarte sau reflexul foarte clar la oricărui cetăţean român este următorul: cui îi foloseşte?", a spus Dobre.

De asemenea, în opinia lui Ciprian Dobre "tinerii care vor termina în 2016 Facultatea de Medicină vor fi traşi în jos de faptul că ei au făcut sau au terminat o facultate de medicină exclusiv în limba maghiară. De ce un astfel de medic a cărui facultate este plătită de statul român, nu poate să vină la Bucureşti şi să îngrijească şi pacienţi majoritari?".

În replică, Mircea Toader a spus că "resursele minerale ale României pe un regim foarte legal înseamnă utilizarea acestor zăcăminte, intrarea într-o formă economică, acel zăcământ de cupru care se presupune că ar fi scos, ajunge într-o formă legală, intră pe o piaţă, ăla produce locuri de muncă, impozite".

M.Toader: Distribuirea banilor a fost echitabilă

Cât priveşte un alt capitol al moţiunii şi anume distribuirea banilor pe criterii politice, Toader a comentat că  distribuirea banilor "a fost una echitabilă".

În încheiere, Mircea Duşa a spus că acest demers al Opoziţiei "atrage atenţia asupra unor aspecte care sunt în neregulă".

În ceea ce priveşte şansele de reuşită ale acestei moţiuni, Duşa a declarat că "din punct de vedere aritmetic ne mai trebuie vreo 14 voturi. Dacă colegii de la coaliţie îşi leagă colegii de bancă şi nu-i lasă să voteze, această moţiune nu are şanse să teacă. Dar, demersul pe care noi îl facem este în primul rând cel prin care aducem la cunoştinţă publică abuzurile guvernului"


 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
18 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza