Mircea Băsescu cere revocarea arestării

Instanța a decis să dezbată pe 21 iulie cererea fratelui președintelui de a ieși din arest.

Adăugat: 9 Iulie 2014
Ultima actualizare:9 Iulie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Mircea Băsescu, fratele președintelui
trimite pe mail

UPDATE Fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea, a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de revocare a măsurii arestării preventive, urmând ca instanţa să o dezbată pe 21 iulie.

Mircea Băsescu a fost arestat pe 20 iunie împreună cu Marian Căpăţână, el fiind acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut mai sume de bani de la membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

În motivarea Curții de Apel București, publicată miercuri, se arată că Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au acreditat prin faptele pe care le-au săvârşit ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor şi au profitat de poziţia pe care o are fratele preşedintelui.

Potrivit documentului, inculpaţii au urmărit obţinerea de foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare, promiţând o hotărâre favorabilă în schimbul unor sume de bani.

În motivare se mai arată că aceste fapte au afectat încrederea populaţiei în funcţionarea sistemului judiciar.

"Este de remarcat faptul că inculpaţii au înţeles să urmărească obţinerea unor foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare, promiţând o hotărâre favorabilă în schimbul unor sume de bani, cu consecinţa afectării încrederii publicului în funcţionarea sistemului judiciar, acreditând ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are inculpatul Băsescu Mircea pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute", se arată în motivarea deciziei luată de CAB pe 27 iunie, prin care a fost a fost menţinută arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Acuzațiile DNA

Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţînă, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

La începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Marian Căpăţînă suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi daţi mai departe lui Mircea Băsescu, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de Bercea Mondial şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a dat şi suma de 350.000 de euro lui Marian Căpăţînă.

Intervalul în care Florin Anghel i-a remis sume de bani lui Marian Căpăţînă este cuprins între 20 februarie 2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de Bercea Mondial) şi 22 februarie 2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru Bercea Mondial, adică va obţine fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
9 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza