Mircea Băsescu a fost arestat preventiv

Fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu a fost arestat preventiv, vineri seara, pentru 30 de zile.

Adăugat: 19 Iunie 2014
Ultima actualizare:21 Iunie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Mircea Băsescu
trimite pe mail

Mircea Băsescu este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru trafic de influenţă.

Decizia a fost luată aseară de Tribunalul Bucureşti, nu este definitivă, dar este executorie, astfel încât Mircea Băsescu se află în arestul Poliţiei Capitalei.

Potrivit procurorilor, Mircea Băsescu ar fi luat 250.000 de euro pentru a interveni pentru ca finul său, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, să primească o pedeapsă mică în procesul în care era judecat pentru tentativă de omor. Mircea Băsescu a respins acuzaţiile de trafic de influenţă.

DNA arată în referatul prin care cere arestarea fratelui preşedintelui că măsura se impune pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Anchetatorii notează că faptele au un grad de pericol deosebit, dată fiind suma mare de bani şi scopul urmărit, respectiv punerea în libertate sau condamnarea la o pedeapsă ridicol de mică a unei persoane judecată pentru tentativă de omor şi cercetată în alte dosare penale pentru infracţiuni grave şi foarte grave.

Procurorii spun că inculpaţii s-au folosit de calitatea de membru al familiei preşedintelui României, pe care o deţine Mircea Băsescu, pentru a da credibilitate afirmaţiilor referitoare la influenţa sau pretinsa influenţă pe care putea să o aibă asupra magistraţilor.

AICI comunicatul DNA

Instanţa a emis  vineri seară mandat de arestare pentru 30 de zile şi pe numele lui Marian Căpăţână, cel care ar fi intermediat banii luaţi de Mircea Băsescu de la familia lui Sandu Anghel

Preşedintele Băsescu: Aleg consolidarea justiţiei

Preşedintele Traian Băsescu a precizat,  joi, într-o declaraţiei de presă, că nu intervenit în nici un fel în acest caz şi a cerut justiţiei să-şi urmeze cursul.

"Între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele, aleg consolidarea justiţiei", a conchis Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta susţine însă că discursul şefului statului ar fi politic şi că,  pentru un curs firesc al justiţei, preşedintele Băsescu ar trebui să demisioneze.

"Preşedintele, inevitabil, prin poziţia pe care o ocupă, creează o stare de neîncredere şi fiecare român spune: domnule, probabil pentru că e fratele preşedintelui, nu va păţi niciodată nimic", afirmă Ponta.

În replică, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea, susţine într-un comunicat remis presei, că "o demisie a lui Traian Băsescu ar fi o piedică în calea justiţiei, deoarece ar crea un culoar către Cotroceni pentru premier, care i-a apărat public pe colegii de partid care au fost chemaţi în faţa legii".

COMUNICAT DE PRESA AL DIRECŢIEI NAŢIONALE ANTICORUPŢIE

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore (începând de la data de 19.06.2014, ora 19.05 , până la data de 20.06.2014, ora 19.05) a inculpatului BĂSESCU MIRCEA, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului, precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Concret, în ordonanţa de reţinere se menţionează următoarele:

La începutul anului 2011, după ce faţă de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro intermediarului, în acelaşi scop.

Intervalul în care denunţătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunţător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului, adică va obţine fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunţător.

Inculpatului Băsescu Mircea i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

Inculpatul Băsescu Mircea va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Daniela Coman
Adăugat:
19 Iunie 2014
Ultima actualizare:
21 Iunie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza