Ministrul Stroe a prezentat raportul privind acţiunea Poliţiei la "Bolintineanu"

Raportul privind activitatea poliţiştilor judiciarişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", în ancheta procurorilor privind suspiciunile de fraudă la bacalaureat, a fost trimis de Radu Stroe premierului.

Adăugat: 10 Iulie 2013
Ultima actualizare:10 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul de interne, Radu Stroe, i-a prezentat premierului Victor Ponta un raport legat de intenţia Poliţiei de a lua elevii cu autocarele pentru a fi audiaţi în cazul presupusei fraude la examenul de bacalaureat de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din capitală.

Premierul Victor Ponta spunea cu câteva zile în urmă că dacă s-au făcut abuzuri, cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere.

Poliţia Capitalei anchetează cazul de fraudă de la bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Directoarea acestuia a fost demisă şi arestată preventiv pentru 29 de zile.  

Miercuri se încheie audierea elevilor de clasa a 12-a de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală în cazul de fraudă de la Bacalaureat, iar în judeţul Timiş a început o anchetă într-un caz similar.

Mai mulţi elevi şi profesori de la Liceul din localitatea Gătaia, precum şi directoarea unităţii de învăţământ, sunt audiaţi de către procurori.

Există informaţii potrivit cărora aproximativ 50 de elevi ar fi dat câte 200 de lei pentru a promova examenul.

Stroe a trimis raportul premierului

Raportul privind activitatea poliţiştilor judiciarişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", în ancheta procurorilor privind suspiciunile de fraudă la bacalaureat, a fost trimis  de Radu Stroe premierului.

Ministrul Radu Stroe a spus miercuri, la intrarea în sediul Ministerului Afacerilor Interne, că a trimis raportul şi că, aşa cum a spus şi premierul, ar fi nevoie de o schimbare de legislaţie şi proceduri de funcţionare a Poliţiei.
   
Luni, premierul l-a convocat la Palatul Victoria pe ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, cei doi având o discuţie pe tema audierilor de la Poliţia Capitalei în ancheta privind suspiciuni de fraudă la bacalaureatul organizat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

La discuţie a fost prezent şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.   

Ministrul Radu Stroe declara că i-a prezentat lui Victor Ponta elementele privind activitatea poliţiştilor judiciarişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", iar premierul "a înţeles pe deplin situaţia", care va fi prezentată şi într-un raport.

Ponta: Acţiunea poliţiştilor, harababură procedurală

Premierul Victor Ponta a declarat că acţiunea poliţiştilor privind bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" a fost coordonată de procurori, dar s-a transformat într-o harababură procedurală, care degenerase în abuz, Guvernul urmând să identifice proceduri de funcţionare a Poliţiei care să garanteze legalitatea.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Percheziţii în ziua Bac-ului

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei.

Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Operaţiunea "Autocarul"

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului.

În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. U

lterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Angela Matei
Adăugat:
10 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza