Ministrul sănătăţii vrea mai mulţi medici în sistemul sanitar

Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau a fost audiat, marţi, la Comisia de Sănătate din Senat, unde a afirmat că va promova un act normativ pentru a rezolva problema crizei de personal din sistemul sanitar.

Adăugat: 27 Septembrie 2011
Ultima actualizare:27 Septembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ritli Ladislau a declarat, marţi, că o prioritate pentru mandatul său este reformarea sistemului sanitar.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii pregăteşte o propunere prin care în sistemul sanitar se pot angaja mai mulţi medici şi asistenţi.

Dacă până acum raportul angajat-loc vacant era de 1 la 7, ministrul Ritli Ladislau încearcă să promoveze în guvern un proiect prin care la trei locuri vacante să fie angajat un cadru medical.

"Acum, la şapte-opt structuri vacante, se angajează o persoană. Pregătim argumente cantitative, calitative, de toate tipurile, ca să putem veni cu astfel de propunere", a afirmat Ritli Ladislau.

Pe de altă parte, ministrul Ritli Ladislau spune că noua lege a sănătăţii, care va fi supusă dezbaterii publice, probabil în luna octombrie, va schimba radical întregul sistem, atât din punct de vedere al finanţării, dar şi al mecanismului de funcţionare. 

"De bază este finanţarea, unde se recunoaşte că statul este un administrator prost al banului public şi că poate sistemul privat va fi mai bun administrator al banului public, iar, pe de altă parte, spitalele trebuie să aibă mai multă largheţe de organizare", a completat ministrul sănătăţii.

Ministrul a mai vorbit şi despre starea precară de sănătate a populaţiei, reflectată şi de indicatorii demografici, dar şi despre disfuncţionalităţile privind finanţarea sistemului de sănătate, de inechităţi în accesul la servicii, care duc la un grad de satisfacţie scăzut al pacientului.

De asemenea, s-a vorbit şi despre spitalele desfiinţate, care ar putea deveni centre multifuncţionale cu paturi de zi şi despre dezvoltarea în sistem ambulatoriu a serviciilor sanitare.

În ceea ce priveşte colaborarea cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ministrul s-a declarat optimist, spunând că a găsit acolo o echipă profesionistă.

"Interesele noastre sunt comune. Putem să ajungem la două trei elementele strategice, cum ar fi medicina de familie, planul naţional de paturi, programul naţional de sănătate, unde trebuie să ne înţelegem", a mai spus ministrul sănătăţii.

Ministrul de resort a mai anunţat în întâlnirea cu senatorii din Comisia de Sănătate că la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucureşti se vor debloca posturile pentru noua secţie de Chirurgie Cardiovasculară, singura din sud-estul României.
 Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
27 Septembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza