Ministrul Muncii: Ne vom ocupa de ilegalităţile de încadrare în problema salarizării bugetarilor

Prioritatea negocierilor privind salarizarea bugetarilor rămâne înlăturarea dezechilibrelor din sistem, a spus ministrul Dragoş Pîslaru.

Adăugat: 25 Aprilie 2016
Ultima actualizare:25 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Dragoș Pîslaru, ministru Muncii
trimite pe mail

La Ministerul Muncii au început astăzi discuţiile cu sindicatele pe tema noii ordonanţe de urgenţă referitoare la salarizarea sistemul bugetar.

Ministrul de resort, Dragoş Pîslaru, a anunţat că acum se lucrează la mai multe variante ale documentului şi pe categorii ocupaţionale.

Mâine, grupul de lucru format din specialişti ai ministerelor Muncii şi de Finanţe vor discuta despre salarizarea personalului din sănătate.

Prioritatea acestor negocieri rămâne înlăturarea dezechilibrelor din sistem, a mai spus Dragoş Pîslaru.

"Există ilegalităţi, probleme legate de încadrarea ilegală în sistem, care transcede acel nivel de inflexiune de 2000 şi ceva, cât o să fie, şi atunci vom analiza aceste situaţii şi vom încerca să vedem despre ce impact bugetar ar fi vorba.Nu am stabilit încă dacă vom face pe lângă ceea ce am agreat deja în consiliul naţional tripartit, adică la baza piramidei dacă ne ocupăm şi de rezolvarea totală şi a problemei ilegalităţilor de încadrare. Dar o vom trata, vom încerca să vedem măcar sa vedem despre ce impact discutăm", a spus Dragoş Pîslaru.

Salarizare diferită a persoanelor angajate pe aceeaşi funcţie

Una dintre ilegalităţile sesizate la discuţiile de astăzi se referă la salarizarea diferită a persoanelor angajate pe aceeaşi funcţie şi categorie, a explicat preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Ar trebui văzut cum se poate corecta disfuncţioalitatea majorăde suprapunere a claselor de salarizare datorită creşterii actuale a salariului minim faţă de 2010, de când nu s-a mai făcut o reactualizare în structura respectivă. Asta înseamnă 30 de clase cel puţin care astăzi sunt suprapuse şi care ar trebui să fie departajate cu o valoare minimală tocmai pentru a nu crea suprapunerea şi demotivarea personalului din structurile respective", a susținut Bogdan Hossu.

Ordonanţa referitoare la salariile bugetarilor ar urma să fie lansată în dezbatere publică la jumătatea lunii viitoare şi aplicată de la 1 iunie.

La ultima reuniune tripartită, reprezentanţii marilor confederaţii sindicale au cerut să fie majorate toate salariile bugetarilor nu daor cele mai mici, după cum intenţionează executivul şi au avertizat că în caz contrar ar putea relua protestele.Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza