Ministrul Muncii, Ioan Botiş nu exlude o creștere a șomajului

Ioan Botiş crede că a doua jumătate a lui 2011 va aduce o îmbunătăţire a situaţiei şi pe piaţa muncii.

Adăugat: 12 Ianuarie 2011
Ultima actualizare:12 Ianuarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, nu exclude o nouă creştere a şomajului, în perioada următoare, deşi, cifre prezentate miercuri arată că tendinţa de scădere s-a păstrat, la sfârşitul anului trecut.


Declaraţiile au fost făcute la finalul unei noi runde de discuţii pe tema modificărilor legilor care reglementează relaţiile de muncă, discuţii care riscă să se prelungească, din cauza unor vicii de organizare.


Deşi membrii comisiei tripartite au ajuns, pe parcursul discuţiilor de săptămâna trecută, la anumite concluzii privind legile patronatelor şi sindicatelor, dezbaterile privind aceste două acte normative sunt reluate astăzi, întrucât până acum nu s-a făcut nicio înregistrare oficială a celor convenite. În cadrul întâlnirii de astăzi ar fi trebuit să se analizeze legea privind contractele colective de muncă, dar s-a revenit pe cele două legi dezbătute iniţial.


Oricum, s-a stabilit ca întâlnirile să aibă loc în fiecare zi şi nu doar de trei ori pe săptămână, şi asta pentru a putea fi dezbătute toate legile codului de dialog social şi Codul muncii, până pe data de 21 ianuarie.


Termenul de 21 ianuarie rămâne stabilit. Nu va mai exista o amânare în acest sens, a declarat ministrul muncii, Ioan Botiş, care a adăugat că nu s-a luat încă în discuţie asumarea răspunderii pe Codul muncii. El s-a declarat optimist că legile dialogului social şi Codul muncii vor fi analizate până pe data de 21 ianuarie.


La întâlnirea de miercuri, dar şi la cele care vor urma,  au fost invitaţi şi parlamentari, membri ai comisiilor de muncă din Camera Deputaţilor şi Senatului.


Tot ministrul muncii a făcut referire şi la rata şomajului, şi la numărul de şomeri, care a scăzut în luna decembrie, ajungând la aproximativ 627 de mii de şomeri. El a declarat că  numărul celor care vor intra în plus în şomaj, în 2011, nu va depăsi 10-15 mii.  


"Anul acesta nu cred că vom avea o creştere semnificativă a numărului de şomeri, pentru că orientarea noastră clară va fi spre creşterea economică şi spre crearea de noi locuri de muncă. Eu cred că vom avea o rată a şomajului, undeva în scădere, în partea a doua a anului, şi cu o creştere reală a numărului locurilor de muncă. Există o posibilitate de creştere, dar foarte, foarte scăzută, în februarie, această rată, dar sunt sceptic în ceea ce priveşte faptul că vom avea o creştere consistentă a ratei şomajului, în acest an", a susţinut Botiş.  


Patronatele au declarat că, dacă Executivul nu intervine cu măsuri de relansare a economiei şi de sprijin pentru angajatori, vom vorbi, în 2011, de zeci de mii de persoane care îşi vor pierde locurile de muncă, potrivit redactorului RRA.
 Autor:
Diana Domenico
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Ianuarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza