Ministrul Justiţiei nu exclude o demisie a Laurei Codruţa Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pledează pentru transparenţă în luarea deciziilor, în acord cu Legea fundamentală şi cu standardele europene.

Adăugat: 13 Martie 2017
Ultima actualizare:18 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Acesta a declarat, la Radio România Actualităţi, că autorităţile de la Bucureşti fac eforturi pentru a ieşi de sub monitorizarea Comisiei Europene la capitolul justiţie şi respectarea statului de drept şi că, în acest sens, i-a informat pe membrii Comisiei de la Veneţia despre situaţia creată de adoptarea Ordonanţei 13 şi protestele care au urmat. 

"Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia, care este organism al Consiliului Europei, toate instituţiile acestei Europene trebuie să aibă o reprezentare exactă a contextului social, economic, privind aceste modificări şi statuări. Noi suntem încă sub monitorizarea MCV-ului. Noi trebuie să scăpăm de această monitorizare şi nu scăpăm de ea decât printr-un mecanism de ăsta decizional transparent. Nu scăpăm de MCV decât prin reglementări în acord cu standardele constituţionale, prin reglementări juridice în acord cu standardele Comisiei de la Veneţia. 

Ministrul Justiţiei a anunţat, aseară, într-un interviu televizat, că va avea zilele următoare o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kövesi, despre ancheta privind ordonanţa de urgenţă 13.

Tudorel Toader a afirmat ca va face şi o analiză a activităţii Parchetului General în următoarele două săptămâni, urmând să ia atunci o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

Ministrul Justiţiei a dat de înţeles că nu exclude nici ca cei doi să demisioneze între timp.

El a mai spus că în decizia sa va conta şi efectul pe care astfel de măsuri l-ar putea avea, invocând Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene, sub monitorizarea căruia se află România.

Ministrul a criticat ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea ordonanţei 13, considerând că magistraţii Curţii Constituţionale au demonstrat că Direcţia şi-a depăşit atribuţiile.Autor:
Angela Matei
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
13 Martie 2017
Ultima actualizare:
18 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza