Ministrul Justiţiei aşteaptă decizia CCR în privinţa Codului penal

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a declarat că nu poate emite un punct de vedere cu privire la modificările aduse la Codul Penal, care au ajuns la Curtea Constituţională, până când aceasta nu se pronunţă asupra lor şi anume în luna ianuarie.

Adăugat: 17 Decembrie 2013
Ultima actualizare:17 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cazanciuc s-a întâlnit luni cu membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor şi a explicat că actualele amendamente nu vor mai putea fi aplicate după 1 februarie, atunci când trebuie să intre în vigoare noul Cod Penal, conform angajamentului politic asumat ferm în acest sens.   
 
"E clar că e nevoie de un dialog mai apropiat în perioada următoare, acum avem o anumită realitate şi anume Curtea Constituţională are o sesizare pe aceste dispoziţii recente. Practic, Curtea se va pronunţa după 15 ianuarie şi nu vom mai putea vorbi de modificări, pentru că de la 1 februarie avem în vigoare un nou Cod Penal şi avem în continuare un  angajament politic ferm de a respecta acest termen de intrare în vigoare la 1 februarie a noului Cod Penal. Practic, rămân fără obiect discuţiile pe lucruri concrete, aşa cum au fost ele recent aprobate", a spus ministrul.

Întrebat dacă susţine aceste modificări la Codul Penal care au ajuns la Curtea Constituţională, Cazanciuc a spus că nu doreşte să discute chestiuni concrete până nu se pronunţă CCR.

Ministrul Justiţiei a mai spus că există un dialog permament cu reprezentanţii Comisiei Europene în legătură cu modificările  Codul Penal.

"Repet, nu suntem într-o formulă în care cineva ne ceartă pentru anumite lucruri, ci avem un dialog în care noi încercăm să explicăm raţiunea unor demersuri în plan intern", a subliniat Robert Cazanciuc.

Întrebat dacă parlamentarii trebuie să rămână funcţionari publici, Cazanciuc a spus că există noţiuni diferite în sens civil şi penal afirmând că şi aici va trebui să se aştepte decizia CCR.

Cât priveşte Legea amnistiei, el a spus că pe această iniţiativă parlamentară Ministerul a dat un aviz negativ

"Din punctul meu de vedere ca administrator de sistem, este o soluţie pentru a degreva administraţia penitenciarelor care este supraîncărcată, sunt condamnări la CEDO pentru condiţiile de detenţie. (...) Este o procedură prevăzută de lege, dar pentru a putea fi aplicată în spiritul ei, cum prevede legea, cred că este nevoie de o acceptare socială şi de o dezbatere pe un asemenea act normativ. Cu cât un act normativ de o asemenea amploare este mai mult dezbătut şi înţeles, cu atât cu siguranţă el va fi acceptat sau nu", a mai spus Robert Cazanciuc.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza