Ministrul Finanţelor: Eficientizarea colectării veniturilor, prioritară pentru relaxarea fiscală

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a dat din nou asigurări marţi în privinţa intenţiilor autorităţilor de a adopta măsuri de relaxare fiscală.

Adăugat: 18 Martie 2014
Ultima actualizare:18 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor
trimite pe mail

Ioana Petrescu atrage atenţia însă, că pentru relaxarea fiscală mai întâi trebuie îmbunătăţită colectarea impozitelor.

"Aceste măsuri nu pot fi luate dacă nu eficientizăm colectarea veniturilor în România, iar această eficientizare devine o prioritate care se va realiza, printre altele, prin reducerea evaziunii fiscale", a precizat Ioana Petrescu.

În opinia sa acest lucru care s-ar putea realiza printr-o comunicare mai bună şi prin simplificarea procedurilor.

"Pârghiile fiscale, adică nivelul taxelor şi al impozitelor, vor fi folosite pentru încurajarea creşterii economice,  a mai spus Ioana Petrescu", marţi, în cadrul conferinţei "Nevoi şi resurse în finanţarea economiilor din Zona non-euro", organizată de Institutul Aspen România

"Intenţionez să nu mai impozităm profitul reinvestit; Este o măsură care va duce la creşterea investiţiilor străine directe, întrucât profiturile deţinute de companii cu capital străin vor rămâne în ţară. Forţa de muncă cred că este mult prea impozitată; trebuie să avem în vedere reducerea CAS cu 5%. O altă măsură este menţinerea cotei unice de 16% pentru companii. O mai bună comunicare a măsurilor pe care le luăm este esenţială pentru a da încredere cetăţeanului că trebuie să îşi plătească taxele şi că asta este datoria lui patriotică de a o face. Stabilitatea, predictibilitatea şi dialogul vor reprezenta pilonii de bază pe care activitatea mea se va baza", a mai spus Petrescu.

Ea a amintit şi despre planul cu Banca Mondială, demarat la sfârşitul anului trecut, de modernizare a ANAF şi intenţia de plafonare a plăţilor în numerar.

"În plus avem nevoie de o direcţie de analiză de Risc în cadrul ANAF care să fie performantă, obiectivă, computerizată, pentru a eficientiza modul de colectare şi de control în cadrul ANAF", a mai spus ministrul Finanţelor.

Tot în sensul îmbunătăţirii colectării veniturilor, noul ministru a anunţat că intenţionează să îmbunătăţească dialogul cu mediul de afaceri şi să simplifice Codul Fiscal, prin rescrierea acestuia şi a Normelor Metodologice până la începutul anului viitor.

Ministrul Finanţelor a amintit şi priorităţile sale în materie de reducere a fiscalităţii, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, neimpozitarea profitului reinvestit şi menţinrea cotei de impozitare de 16% pentru companii.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
18 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza