Ministrul Economiei critică atitudinea salariaţilor Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că în jurul Oltchim trebuie să existe o atitudine sobră. Ministrul a criticat atitudinea salariaţilor care au decis să intre în greva foamei şi a susţinut că asemenea forme de protest alungă investitorii.

Adăugat: 18 Februarie 2013
Ultima actualizare:18 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Situaţia Oltchim trebuie tratată cu sobrietate şi responsabilitate, întrucât investitorii ar putea fi alungaţi de protestele repetate ale angajaţilor, a declarat, luni, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, după o întrevedere cu reprezentanţii salariaţilor societăţii.

El a precizat că are încredere că Oltchim poate fi salvat, dar este nevoie de pace socială.  

"Eu cred că o formulă în care ziua în care se dau salariile şi chiar s-au dat salariile, se angajează greva foamei nu este o formulă care să ne ajute să salvăm combinatul. De aceea le-am spus colegilor la sindicate că respect foarte mult ataşamentul lor faţă de drepturile salariaţilor, dar că trebuie să găsim o formulă responsabilă şi care să ne ajute să salvăm combinatul şi nu să-l grăbim către un deznodământ fatal", a spus ministrul.

Varujan Vosganian a ţinut să precizeze că "Niciun investitor nu ar veni la un combinat la care salariaţii declară greva foamei şi ameninţă cu sinuciderea".

"Niciun investitor, fie el investitor pentru producţie sau investitor pentru acţionariat, nu ar veni la un combinat la care salariaţii declară greva foamei şi ameninţă cu sinuciderea. Le-am propus ca la fiecare două săptămâni să avem o consultare. Combinatul trebuie salvat şi, în ciuda a ceea ce mi s-a spus din partea organismelor financiare-internaţionale şi din partea altora, eu mă încăpăţânez să cred în şansele Oltchim", a susţinut ministrul Economiei.

Varujan Vosganian a precizat că nu poate salva singur Oltchim Râmnicu-Vâlcea şi că are nevoie de un acord de voinţă politică al PSD şi PNL, de susţinetrea sindicatelor şi de pace socială.
    
"Nu pot salva Oltchim singur, am nevoie de un acord de voinţă politică din partea partidelor care alcătuiesc actuala guvernare, de susţinerea sindicatelor şi de pace socială", a mai afirmat Vosganian într-o declaraţie de presă.

Vosganian şi comisarul Almunia se întâlnesc, marţi, la Bruxelles

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, luni, că se va întâlni cu comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, marţi, la Bruxelles, pentru a discuta despre posibilitatea acordării unui ajutor de stat pentru Oltchim, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei.
    
Ministrul va prezenta Comisiei Europene informaţiile suplimentare necesare pentru aprobarea acordării ajutorului de stat pentru Oltchim.
    
"Avem nevoie de un răspuns de la  Comisia Europeană cu privire la acordarea ajutorului de stat. Nu am spus niciodată aşa ceva (n.r. că va aproba acordarea ajutorului de stat fără avizul CE). Nu pot angaja o decizie care nu este doar a mea. Dacă cineva a înţeles aşa, îmi pare rău ca nu m-am făcut înţeles de respectiva persoană. Dacă se decide că nu am primit ajutor, nu există un termen anumit pentru răspuns, noi sperăm să fie cât mai repede. Avem în vedere şi un plan B, în care încercăm să rezolvăm activitatea curentă până la primirea ajutorului prin utilizarea unor formule în care unii beneficiari să ne asigure materia primă", a declarat Varujan Vosganian.
    
Ministrul Economiei a precizat că va prezenta sindicatelor etapele rezolvării problemelor Oltchim.
    
"Am convenit ca până la jumătatea săptămânii să transmit către Oltchim o etapizare cu privire la ce vom face până la jumătatea acestui an. Săptămâna viitoare le voi arăta soluţii pentru asigurarea producţiei curente la Oltchim", a spus el.
    
În ceea ce priveşte o posibilă moţiuni pe tema Oltchim, ministrul Economiei a declarat că aceasta a întârziat cu doi ani.
    
"Am înţeles că se pregăteşte o moţiune pe tema Oltchim. O dezbatere este bună. Am solicitat şi consultare cu comisiile de profil pe tema Oltchim, am anunţat şi CE în acest sens. Moţiunea este binevenită, dar a întârziat cu un an - doi", a afirmat Vosganian.
    
La începutul săptămânii trecute, Varujan Vosganian a avut o primă discuţie la Bruxelles, cu Joaquin Almunia, comisarul pentru Concurenţă, referitoare la posibilitatea acordării unui ajutor de 20 de milioane de euro pentru Oltchim în vederea continuării activităţii, conform unui comunicat al Ministerului.
    
Blaga: PDL depune o moţiune simplă pe subiectul Oltchim

Liderul democrat-liberalilor, Vasile Blaga, a anunţat că BPN al PDL a decis depunerea de către grupurile parlamentare democrat-liberale a unei moţiuni simple pe subiectul Oltchim.
    
Biroul Permanent Naţional al PDL a decis depunerea de către grupurile parlamentare democrat-liberale a unei moţiuni simple cu privire la subiectul Oltchim şi solicită demisia miniştrilor Finanţelor şi Economiei, Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian, a declarat, luni, liderul partidului, Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă.
    
"BPN al PDL a decis depunerea de către grupurile noastre parlamentare, luni, a unei moţiuni simple pe tema Oltchim. Cerem, de asemenea, demisiile miniştrilor responsabili, Chiţoiu şi Vosganian. De opt luni de zile guvernele USL îşi bat joc de acest combinat. Vă reamintesc că în primele luni ale Guvernului Ponta I, în plin de proces de privatizare, au modificat caietul de sarcini care iniţial prevedea privatizarea cu investitori strategici şi s-a ajuns la bălăcăreala pe care toţi am denumit-o şi aţi denumit-o 'epopeea Oltchim', cu solişti, actori principali Ponta şi Diaconescu. Între timp, lună de lună ne-au spus că vor reporni 60%-70%-80% din combinat. Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Mai mult, doresc să-l privatizeze, dar înainte îl bagă în insolvenţă. Adică să-l dea pe nimic prietenilor lor, aşa cum vor să dea şi CFR Marfă", a afirmat Blaga.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Ana Maria Cârstea
Adăugat:
18 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza