Ministrul de Externe, primit de preşedintele Iranului

Ministrul de externe, Lazăr Comănescu, a fost primit astăzi la Teheran de preşedintele Iranului, Hasan Rohani.

Adăugat: 1 Martie 2016
Ultima actualizare:2 Martie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Lazăr Comănescu, ministrul de Externe
trimite pe mail

Şeful diplomaţiei române a apreciat că semnarea acordurilor nucleare cu Iranul şi debutul procesului de ridicare a sancţiunilor internaţionale vor avea un impact deosebit de pozitiv în relansarea relaţiilor româno-iraniene în toate planurile.

Comănescu a participat astăzi şi la un forum economic româno-iranian, unde 49 de reprezentanţi ai unor mari companii româneşti au discutat despre reluarea cooperării cu Iranul în domeniile agricultură, metalurgie, energie, producţie de material rulant şi industrie auto.

Iranul este acum poate cea mai mare piaţă naţională rămasă aproape neatinsă de globalizare şi produsele străine, cu excepţia celor chinezeşti, dar jurnalistul economic Mohamad Khalami a explicat pentru Radio România că oficialii iranieni nu au de gând să transforme ţara într-o simplă piaţă de desfacere, ci vor investiţii şi dezvoltare.

"Alte ţări şi companiile lor, în trecut, în colaborare cu şahul, prin corupţie, au luat multe resurse de aici, dar iranienii nu au primit mai nimic în schimb, de aceea mulţi iranieni doresc investiţii, dar nu vor ca statul nostru să piardă controlul în domenii strategice", a subliniat Mohamad Khalami.

Jurnalistul iranian a mai spus că Iranul este interesat în special tehnologie.

"Sperăm că deschiderea din ultima vreme va atrage din România tehnologie şi specialişti în diverse domenii; de exemplu, Iranul produce petrol, dar nu are rafinării destule şi nici specialişti. Avem nevoie de ce ştiu românii să facă în domeniul rafinării petrolului", a adăugat Khalami.

Mohamad Khalami a explicat că autorităţile vor ca produsele iraniene să intre cât mai repede pe piaţa europeană.

"Ţara dumneavoastră are o poziţie geografică strategică ideală pentru comerţ, pentru că e la intersecţia mai multor drumuri şi, aveţi şi Marea Neagră", a amintit el.

Jurnalistul a adăugat că autorităţile iraniene insistă pe diversificarea economică, lucru la care poate contribui şi România.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Martie 2016
Ultima actualizare:
2 Martie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza