Ministrul Apărării, Mihai Fifor, întâlnire cu secretarul Apărării SUA, James Mattis

Un punct important în timpul discuţiilor a fost cel legat de preluarea preşedinţiei Uniunii Europene de către România, începând cu luna ianuarie, anul viitor.

Adăugat: 27 Septembrie 2018
Ultima actualizare:27 Septembrie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Întâlnire Mihai Fifor - James Mattis
trimite pe mail

Ministrul apărării, Mihai Fifor, s-a întâlnit ieri, cu secretarul apărării al Statelor Unite, James Mattis.

Este a doua vizită la Pentagon a demnitarului român în mai puţin de un an.

Într-un interviu acordat Ruxandrei Săraru după întrevedere, ministrul Mihai Fifor a precizat că un punct important în timpul discuţiilor a fost cel legat de preluarea preşedinţiei Uniunii Europene de către România, începând cu luna ianuarie, anul viitor. 

"Secretarul apărării, James Mattis, a fost foarte interesat de modul în care Guvernul României va gestiona cele 6 luni de preşedinţie. Am dat asigurările noastre că vom prelua dosare de la partea austriacă şi vom înceca să închidem cât mai multe dintre aceste dosare. Am discutat poate despre cea mai importantă chestiune legată de preşedinţie, anume faptul că România va trebui să gestioneze Brexit-ul, un lucru care nu va fi deloc uşor, dar care cu siguranţă o să-l gestionăm cât se poate de bine, pentru că este evident că relaţia transatlantică este una importanta pentru Alianţa Nord-Atlantică şi România insistă pentru continuarea şi dezvoltarea acestei relaţii transatlantice. Practic l-am asigurat pe secretarul apărării, James Mattis, că România nu crede într-o Europă a apărării fără întărirea relaţiei transatlantice, cu atât mai mult după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Eu zic că a fost o întâlnire extrem de important. A rămas să ne /punctăm/ în continuare pe cele mai importante chestiuni discutate în agendă, au fost discutate şi chestiuni strategice militare, depre care însă din păcate nu vă pot să vă dau foarte multe detalii. Ne vom revedea săptămâna viitoare la ministeriala NATO de la Bruxelles şi desigur, avem promisiunea fermă a secretarului apărării, James Mattis, că în luna ianuarie, cel mai târziu în luna februarie a anului viitor va efectua o vizită oficială în România, astfel încât să dăm un semnal vizavi de forţa parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, un lucru deja devenit, zic eu, tradiţional şi ajuns la maturitate", a declarat Mihai Fifor.

În cadrul vizitei din Statele Unite, ministrul Mihai Fifor s-a întâlnit cu senatori americani, precum şi cu reprezentanţi ai principalelor companii din industria de apărare.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
27 Septembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza