Ministrul Apărării anunţă creşterea numărului de exerciţii militare

MApN va face un pas important pentru a justifica aşteptările cetăţenilor de la Armată, dar şi de la Alianţa Nord-Atlantică în contextul unui mediu regional şi global din ce în ce mai complicat şi deteriorat.

Adăugat: 6 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:6 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc a anunţat astăzi, la Buzău, creşterea în 2016 a numărului exerciţiilor militare pe care le va face Armata Română, precum şi a capacităţii operaţionale a acesteia pe fondul suplimentării alocărilor bugetare pentru Armată.

Potrivit domnului Motoc, anul acesta MApN va face un pas important pentru a justifica aşteptările cetăţenilor de la Armată, dar şi de la Alianţa Nord-Atlantică în contextul unui mediu regional şi global din ce în ce mai complicat şi deteriorat.

Mihnea Motoc a făcut astăzi o primă vizită în noua sa poziţie oficială, cea de ministru al Apărării Naţionale, la cea mai mare divizie a Armatei Române, Divizia 2 Infanterie Getica din Buzău, care coordonează circa 30% din efectivul militar românesc precum şi trupele aflate în misiuni internaţionale.

"Este o unitate care a avut un aport absolut special la posibilitatea înfiinţării pe teritoriul României a comandamentului Diviziei Multinaţionale Sud-Est, unul dintre cele două comandamente internaţionale pe care le-am avut ca obiectiv de înfiinţare şi respectiv activare în cursul anului 2015 pe linia contribuţiei la întărirea apărării colective. În al doilea rând am dorit să pot să fac urările cuvenite la început de an, un an care nu va fi mai uşor sub aspectul cerinţelor militare aflate în faţa diviziei, dar va fi cu certitudine mai bun, inclusiv pentru că alocarea bugetară pentru Apărare este sensibil crescută şi este crescută în direcţii care vizează nemijlocit creşterea capacităţii de apărare a României, creşterea capacităţii de pregătire şi de luptă a Armatei Române, anume continuarea programelor majore de achiziţii începute în 2015, respectiv lansarea unor programe majore comparabile ca importanţă în 2016 astfel încât, practic, fiecare categorie de forţe să aibă echipamente moderne", a spus Motoc.

Alocarea bugetară mai mare pentru Armată, subliniat ministrul Motoc, permite ca în acest an să fie organizate 412 exerciţii militare, dintre care 100 multinaţionale.

"Această alocare permite şi susţinerea ritmului şi intensităţii participării militarilor noştri atât la exerciţii militare, cât şi la misiuni în afara ţării, permite regenerea resurselor echipamentelor şi constituirea a tot ceea ce este necesar pentru susţinerea activităţii", a susţinut ministrul.

Mihnea Motoc a spus astăzi şi vestea cea bună pentru militarii români: bugetul pe 2016 permite şi mărirea salariilor.

"Chiar şi cu această pondere importantă alocată cheltuielor operaţionale, cheltuielile de personal, cele prinse în bugetul pentru 2016, permit preluarea creşterilor salariale şi a câtorva modificări intervenite în sistemul de pensii militare. Sigur că rămân multe lucruri de făcut aici, nu e neapărat nivelul pe care ni le-am dorit, dar este ceea ce se poate în momentul de faţă", subiliniază Motoc.

Divizia 2 Infanterie Getica împlineşte în acest an 100 de ani de la înfiinţare.

Este prima structură militară care a avut în responsabilitate militarii dislocaţi de ţara noastră în toate teatrele de operaţiuni internaţionale.Autor:
Cristina Moise
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
6 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza