Ministrul Agriculturii reclamă birocraţia şi lipsa cofinanţării pentru investiţii în mediul rural

Lipsa cofinanţării şi birocraţia sunt principalele probleme în absorbţia fondurilor europene alocate pentru investiţii în mediul rural, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu astăzi la Senat.

Adăugat: 23 Februarie 2016
Ultima actualizare:23 Februarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
trimite pe mail

Lipsa cofinanţării şi birocraţia sunt principalele probleme în absorbţia fondurilor europene alocate pentru investiţii în mediul rural, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu astăzi la Senat.

El a precizat că România a pierdut 940 de milioane de euro din bani europeni.

Cu această sumă se puteau realiza multe obiective în mediul rural şi se putea reduce decalajul faţă de Uniunea Europeană, a mai spus demnitarul.

Achim Irimescu a mai precizat că în perioada următoare vor fi aplicate mai multe măsuri care să ducă la simplificarea procesului de absorbţie a fondurilor destinate Agriculturii.

"Mâine (miercuri - n. r.), după şedinţa de Guvern, vom avea o discuţie cu premierul şi cu ministrul Cercetării şi, ulterior, cu ASAS, pentru a stabili concret măsurile şi a veni în întâmpinarea cercetării pentru a o finanţa corespunzător, cu salarii care să intereseze tinerii să rămână în agricultură. De câte ori am ocazia, îl citez pe Bill Gates, care spune că 20% din cei mai bun ingineri sunt români şi este păcat că România lasă aceşti tineri să plece din ţară. Trebuie să le oferim o şansă! Mulţi cercetători sunt la vârsta pensionarii şi, fără măsuri urgente, cred că deja am trecut de ceasul al 24-lea în care mai putem face ceva pentru cercetare" a spus Irimescu.

Potrivit redactorului RRA, ministrul Agriculturii a mai anunţat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, APIA, are alocate 2,6 miliarde de euro  pentru plăţi directe aşteptate de fermierii români, dar şi pentru măsuri de piaţă.

Între timp, Ministerul Agriculturii a anunţat astăzi că fermierii vor putea să depună cererile unice de plată, începând cu 1 martie 2016, până pe 15 mai fără penalităţi.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
23 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza