Miniştrii de Interne ai UE decid asupra problemei refugiaţilor

Criza refugiaţilor, cea mai mare provocare căreia trebuie să-i facă faţă acum Uniunea Europeană este subiect principal astăzi după-amiază la Bruxelles la reuniunea extraordinară a miniştrilor de interne din statele membre.

Adăugat: 14 Septembrie 2015
Ultima actualizare:14 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ei urmează să se pronunţe asupre propunerii executivului comunitar de stabilire a unor cote obligatorii de azilanţi.

Şansele ca o astfel de decizie să fie adoptată depind de populaţia fiecărei ţări, astfel că votul României va cântări greu, transmite corespondenta RRA, Cerasela Rădulescu.

Miniştrii de Interne vor discuta la începutul reuniunii cu reprezentanţii organizaţiilor europene în materie de migraţie şi umanitare, dar şi cu agenţiile europene care se ocupă de securitate, cum este Europol sau Frontex.

Acestea vor prezenta situaţia din teren.

Subiectul central al reuniunii este însă propunerea Comisiei legată de cotele de refugiaţi alocate statelor membre.

Pentru ca propunerea să fie aprobată astăzi de miniştrii de interne este nevoie de majoritate calificată şi aceasta înseamnă că 16 din cei 28 de miniştri trebuie să voteze pentru propunerea Comisiei pentru ca ea să treacă.

Ea trebuie să fie sprijinită de cel puţin 65% din populaţia UE.

Majoritatea de blocare trebuie, însă să includă cel puţin patru membri ai consiliului care să reprezinte peste 35% din populaţia UE.

În aceste condiţii România este a treia ca pondere în raportul populaţie - număr de voturi în consiliu.

În cazul în care astăzi nu se va ajunge la un acord, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va convoca un summit de urgenţă în această lună. 

Amintim că presedintele Klaus Iohannis a exprimat, din nou, poziţia fermă a României şi ieri în cadrul unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Ţara noastră va sprijini aşa cum poate demersurile europene, dar respinge cotele obligatorii pentru că, practic acum nu poate găzdui mai mult de 1785-1800 de refugiaţi, a spus şeful statului.

Cehia, Slovacia şi Ungaria au anunţat şi ele că nu sunt de acord cu împărţirea obligatorie a solicitanţilor de azil. La reuniunea de la Bruxelles participă vicepremierul Gabriel Oprea.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
14 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza