Miniştrii de finanţe europeni decid noi măsuri economice la nivelul UE

Miniştrii de finanţe din zona euro ar putea accepta vineri o prelungire cu până la şapte ani a termenelor împrumuturilor acordate Portugaliei şi Irlandei.

Adăugat: 12 Aprilie 2013
Ultima actualizare:12 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit preşedintelui Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană au făcut deja o propunere de prelungire, urmând ca aceasta să fie discutată în cadrul întâlnirii de miercuri.

Cele două ţări au recurs la pachetele de salvare europene în 2010 şi 2011 şi căzut de acord să plătească împrumuturile într-un interval cuprins între 12,5 şi 14,7 ani, însă acum consideră că termenele respective ar pune o presiune prea mare asupra economiilor lor.

Situaţia de pe pieţele financiare din alte două ţări europene, Cipru şi Slovenia, ar urma să fie discutate în cadrul reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare, care va avea loc după întâlnirea miniştrior de finanţe din Eurogrup.

10 miliarde euro pentru Cipru

Pachetul de salvare pentru Cipru ar urma să se ridice la 23 de miliarde de euro.

Cipru ar trebui să contribuie cu 13 miliarde, restul banilor fiind puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Interanţional.

Miniştrii europeni de finanţe vor discuta şi despre situaţia din Slovenia în contextul în care Fondul Monetar Internaţional a estimat recent că principalele trei bănci ale ţării vor avea nevoie de aproximativ de un miliard de euro pentru recapitalizare.

Lucrările de miercuri se vor încheia cu o sesiune privind viitorul uniunii bancare în Uniunea Europeană.

Liderii europeni au căzut de acord, vara trecută, asupra necesităţii acestei uniuni, însă progresele sunt lente în condiţiile în care motorul economic şi financiar al Europei, Germania, consideră că lucrurile nu trebuie grăbite şi măsurile trebuie luate la timpul potrivit.

Berlinul se teme că ar putea fi pus în situaţia de a finanţa pierderile înregistrate de sistemele bancare din mai multe ţări europene însă este presat să accepte adoptarea mai rapidă a următorului set de măsuri necesare pentru înfiinţarea uniunii bancare.

Pe agenda reuniunii sunt şi discuţii privind transparenţa şi evaziunea fiscală.

Austria este presată să-şi revizuiască legile privind secretul bancar şi să pună la dispoziţie informaţii cu privire la conturile bancare ale cetăţenilor europeni.

Prin astfel de măsuri se speră că vor fi identificaţi cei care încearcă să evite impozitele din propriile ţări ascunzându-şi banii în conturi externe.

Miniştrii europeni de finanţe se întâlnesc, la Dublin la reuniunea informală  a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare, ECOFIN.Autor:
Cătălin Gomboş
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza