Ministerul ungar de Externe condamnă afirmaţiile premierului Mihai Tudose

Şeful Diplomaţiei Ungare, Péter Szijjártó a anunţat astăzi că ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat la Ministerul de Externe al Ungariei din cauza declaraţiilor premierului Mihai Tudose.

Adăugat: 12 Ianuarie 2018
Ultima actualizare:12 Ianuarie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe
trimite pe mail

Ministerul Ungar de Externe şi Partidul Fidesz de guvernământ au condamnat azi afirmaţiile premierului român Mihai Tudose referitoare la aspiraţiile secuilor la autonomie.

Premierul Tudose a reacţionat la rezoluţia semnată luni de cele trei formaţiuni politice maghiare din România care susţin în premieră la unison autonomia aşa-numitului Ţinut secuiesc.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Budapesta, presa ungară a citat o transcriere de pe site-ul dcnews.ro, conform căreia premierul Mihai Tudose ar fi declarat, în privinţa steagului secuilor, că a transmis foarte clar că "dacă steagul ăla flutură în vânt, atunci şi responsabilii de acolo flutură şi ei lângă steag".

Corespodenţă din Budapesta. Emil Groza, Radio România Actualităţi:

Şeful Diplomaţiei Ungare, Péter Szijjártó a anunţat astăzi că ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat la Ministerul de Externe al Ungariei din cauza declaraţiilor premierului Mihai Tudose privind aspiraţiile la autonomie ale maghiarilor din Transilvania.

Acesta a precizat că declaraţiile premierului României sunt inacceptabile şi nedemne de valorile europene şi de secolul XXI.

Péter Szijjártó a afirmat că guvernul de la Budapesta a încercat mereu să clădească relaţiile bilaterale româno-ungare pe terenul respectului reciproc, în interesul maghiarilor din România.

Péter Szijjártóa mai spus că este indiscutabil că declaraţia actualului premier al României, prin care a ameninţat practic cu executarea reprezentanţilor unei comunităţi naţionale este în întregime inacceptabilă şi de aceea este evident că guvernul şi primul ministru român trebuie să soluţioneze situaţia cât mai curând.

Declaraţiile premierului României au generat reacţii de nemulţumire şi din partea reprezentanţilor mai multor formaţiuni politice din Ungaria, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie.Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
12 Ianuarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza