Ministerul Sănătăţii vrea o noua metodă de achiziţii a materialelor sanitare

Noua metodă de achiziţii a materialelor sanitare şi consumabilelor ar urma să aducă economii care pot fi dirijate tot în sistem.

Adăugat: 25 August 2013
Ultima actualizare:25 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministerul Sănătăţii a publicat caietul de sarcini cu toate detaliile tehnice pentru licitaţia centralizată prin care vor fi achiziţionate materialele sanitare şi consumabile.

Decizia a fost luată în scopul unei transparenţe maxime.

Producătorii şi distribuitorii sunt invitaţi să consulte documentul până vinerea viitoare şi să vină cu observaţii.

După finalizarea consultării, Ministerul Sănătăţii va începe licitaţia centralizată în prima săptămână a lunii septembrie.

Noua metodă de achiziţii ar urma să aducă economii care pot fi dirijate tot în sistem.

Astfel, suma folosită înainte pentru tratarea a o mie de pacienţi ar putea fi folosită pentru a trata 1.200 - explica recent secretarul de stat Raed Arafat.

Reorganizare teritorială la Serviciul de Ambulanţă

În altă ordine de idei, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, la Târgu Mureş, că sprijină proiectul de reoganizare a celor 40 de servicii judeţene de ambulanţă în opt centre regionale.

El crede că o astfel de măsură va conduce la o finanţare corespunzătoare a intervenţiei de urgenţă.

Proiectul iniţiat prin hotărâre de guvern urmează un model pilot realizat în 2009 şi presupune comasarea şi reoganizarea activităţii la nivel naţional.

Noile centre înfiinţate pot interveni în cadrul regiunii conform principiului cea mai aproape resursă de caz.

Structura gândită de iniţiatorii proiectului presupune reorganizarea teritorială.

De exemplu, Serviciul regional de ambulanţă nord-vest va avea centrul în Cluj-Napoca şi va presupune desfiinţarea serviciilor judeţene de ambulanţă Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Sălaj.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, cele mai importante efecte ale reorganizării vor fi scurtarea timptului de reacţie şi finanţarea corespunzătoare a serviciilor de ambulanţă din ţară.

"Nu o să mai conteze ambulanţa dacă este dintr-un judeţ sau altul, ea va interveni dacă este cea mai aproape, indiferent în ce zonă administrativă va interveni. Trecerea la bugetul de stat ne permite şi mai uşor acuma să finanţăm acest lucru, pentru că nu mai este legată de casele judeţene", a spus Arafat.

El a mai precizat că în urma reorganizării serviciilor de ambulanţă vor rezulta opt servicii regionale, dintre care unul există deja.

Este vorba de Serviciul Bucureşti - Ilfov, înfiinţat în 2011, pe care secretarul de stat l-a dat drept exemplu de bună practică.

Reorganizarea va avea loc în baza unui proiect de hotărâre de guvern, care se află în dezbatere publică până pe 22 septembrie.Autor:
Claudia Zidaru
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
25 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza