Ministerul Sănătăţii: Vom semna contractul-cadru, dar fără criteriile de internare

Normele la contractul-cadru vor fi semnate fără criteriile de internare propuse de CNAS - a declarat, marţi, ministrul sănătăţii, Cseke Attila.

Adăugat: 31 Mai 2011
Ultima actualizare:31 Mai 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministerul Sănătăţii consideră nerealiste noile criterii, precum pierderea subită a cunoştinţei, a vederii sau auzului, puls şi tensiune anormale sau febră mare.


Şi secretarul stat Raed Arafat a declarat că în sistemul de urgenţă există criterii clare de internare, stabilite în 2007.    


"Criteriile care sunt acum ministerul nu este de acord cu ele şi nu le va aproba, având în vedere că au foarte multe aspecte subiective şi pot să ducă la un impact negativ asupra pacientului. Eu, cel puţin, care mă ocup de domeniul urgenţei în Ministerul Sănătăţii, nu am fost consultat asupra acestor criterii de internare în urgenţă. Fiecare criteriu care este prezentat trebuie să fie interpretat în contextul pacientului. Nu poţi să pui astfel de criterii generale şi să le aplici pe toată patologia", susţine Raed Arafat.


De asemenea, Raed Arafat a spus că Ministerul Sănătăţii nu a fost consultat când au fost stabilite aceste criterii. Criteriile pentru internare de urgenţă erau stabilite prin ordin al ministrului încă din 2007 şi ele vor rămâne în vigoare.


"Fiecare caz este un caz individual. Nu este acelaşi lucru dacă face febră timp de trei sau cinci zile un bătrân de 75 de ani cu un copil cu roşu în gât care poate merge acasă fără internare. În cazul unui pacient în vârstă lucrurile pot să se complice", a explicat Raed Arafat.


El a admis că sunt şi internări abuzive, dar asta constituie un alt subiect.


În opinia sa, aceste criterii stabilite de CNAS nu sunt obiective şi deci nu pot fi aplicate.


Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, şi şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, au discutat aceste aspecte înainte de şedinţa de guvern, la Palatul Victoria.


 
 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
31 Mai 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza