Ministerul Sănătăţii a modificat contractul-cadru pentru medicii de familie

Medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate par să fi ajuns la un acord privind semnarea noului contract-cadru, care trebuie să intre în vigoare peste mai puţin de o săptămână.

Adăugat: 26 Mai 2011
Ultima actualizare:26 Mai 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul a decis miercuri, modificarea unor prevederi legate de modul în care se decontează serviciile medicale primare, măsuri care-i nemulţumeau pe medici.


Aceştia ameninţaseră că aproximativ 80% dintre ei vor respinge contractul, iar autorităţile luau în calcul modalităţile de a-i înlocui.


Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat că medicii de familie nu mai pot refuza semnarea contractului-cadru care reglementează plăţile din sistemul sanitar, după ultimele modificări aduse acestuia.     


"Bugetul orientativ a fost eliminat, s-a instituit un nou sistem prin care vor fi penalizaţi în caz că greşesc, un sistem care-i avantajează. Deci nu au de ce să nu semneze în acest moment contractul cu noi", a declarat Lucian Duţă.


Cât priveşte decontarea serviciilor, procentele au rămas neschimbate.


"Rămân aceleaşi, 50 cu 50, pentru că aceea este o condiţionalitate pe care ne-am asumat-o cu FMI", a mai adăugat  Lucian Duţă.


Medicii de familie susţin că modificările operate de autorităţi au rezolvat doar o parte din problemele importante legate de activitatea lor.   


Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, susţine că, în continuare, sunt anumite prevederi care contravin legii.


"Plata pacienţilor numai pentru pacienţii asiguraţi contravine unor articole de lege şi, în acelaşi timp, neplata sporului de primar pentru serviciile acordate, ceea ce înseamnă jumătate din factura noastră şi din activitatea noastră, nu este firească, atâta timp cât acest spor este recunoscut în România şi plătit în toate segmentele sistemului medical", a declarat Rodica Tănăsescu.


În ce priveşte înfiinţarea centrelor de permanenţă, medicii spun că este bună iniţiativa autorităţilor pentru centre cu mai multe specialităţi, mai ales în oraşele în care nu există spitale, dar rămân în continuare rezervaţi în legătură cu punerea în practică a aceastei idei.


Rodica Tănăsescu a adăugat că există şanse ca documentele să fie semnate de la 1 iunie, în condiţiile în care şi normele de aplicare ale contractului vor fi negociate şi agreate de medici.


 Autor:
Marilena Frâncu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
26 Mai 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza