Ministerul Finanţelor şi sindicatele s-au înţeles asupra stimulentelor

Înţelegerea la care au ajuns, sâmbătă, reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi cei ai sindicatelor, după mai multe ore de negocieri, este însă valabilă numai pentru lunile august şi septembrie a declarat Gheorghe Ialomiţianu.

Adăugat: 16 Octombrie 2010
Ultima actualizare:16 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Dacă angajaţii din Ministerul Finanţelor îşi vor primi stimulentele pe lunile august şi septembrie, nu acelaşi lucru se va întâmpla cu cele din octombrie.

 

 

Gheorghe Ialomiţianu a precizat că aceste stimulentele  vor fi acordate conform noii legii a salarizării unitare."Noi am stabilit aceste criterii pentru acestă perioadă. În perioada următoare stimulentele se vor acorda numai acelor persoane care vor aduce bani în mod suplimentar la bugetul de stat",a explicat ministrul Gheorghe Ialomiţianu.


El a declarat că aceste criterii existau şi până acum, însă nu se aplicau.


,, Sunt criterii de eficienţă pentru fiecare stuctură şi mai avem şi criterii individuale. Sumele transmise în teritoriu sunt maxime la nivelul fondului constituit :  cei care nu au atins  fondul nu vor primi. Directorii din teritoriu fac propuneri pentru toţi angajaţii, iar listele vin la minister şi, membrii comisiei de la minister vor analiza poziţie cu poziţie dacă propunerile respectă criteriile sau nu", a explicat Gh.Ialomiţianu.

El a spus că nu este posibil ca un director să se propună pe el însuşi, întrucât aceştia vor fi analizaţi la nivel central, în minister.


Primele analize la nivel teritorial vor fi făcute chiar de luni de direcţiile generale de finanţe,  compuse din reprezentanţii direcţiilor şi ai sindicatelor. Apoi va urma validarea şi se vor da drumul la stimulente.


Cu siguranţă sunt stimulative pentru personal, pentru stimularea eficienţei fiecărui angaja, şi cine şi-a făcut treaba va primi aceste stimulente a mai spus ministrul.

Şi liderul SNFP, Sebastian Oprescu, crede că  aceste criterii stimulează angajaţii.


,, Avem încredere în liderii sindicali teritoriali că nu vor pactiza cu conducerea politică a unei direcţii sau alta şi oamenii să primească după muncă ceea ce li se cuvine " a declarat Sebastian Oprescu.


,, Conform eficienţei la locul de muncă, vor primi stimulente toţi angajaţii. Este un compex de factori care duce la eficienţă, fiecare activitate la nivelul Ministerului este importantă, deci fiecare trebuie să primească stimulente, dacă acea direcţie face performanţă", a precizat Sebastian Oprescu.


El a precizat că s-a decis asupra trei criterii mari la nivel de ordonatori de credite şi aproximativ 14 sau 15 la nivelul  individual, pentru fiecare angajat.Liderul SNFP a precizat că nemulţumirea sindicatelor a fost generată de pe ponderea  criteriilor de eficienţă.


Potrivit negocierilor s-a rediscutat această pondere şi s-a stabilit ca primul criteriu, care se referă la planul de încasări, să aibă o pondere de 35%.


Cel de-al doilea criteriu, privind ponderea sumelor atrase suplimentar faţă de cele trecute la nivelul agenţilor economici va avea tot de 35%, iar conform celui de al treilea criteriu - ponderea încasărilor fiecărei structuri teritoriale în totalul programului de colectare a veniturilor - va fi de 30%.


 Referitor la continuarea protestelor, Sebastian Oprescu a precizat că acest lucru va depinde de modul de aplicare a acestor criterii la nivel teritorial.


 "Dacă la nivel teritorial nu vor apărea blocaje privind punerea în aplicare a acestui protocol vom fi multumiţi. Dacă vor fi blocaje la nivelul conducătorilor atunci vor fi proteste", a mai spus liderul SNFP.

El a afirmat că odată cu apariţia noii legi a salarizării unitare va fi stabilit  şi un nou sistem de stimulare.


Mai mult, săptămâna viitoare va începe şi discutarea statutului  şi a protecţie juridice a funcţionarului public.


Anterior finalizării discuţiilor, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că criteriile de acordare a stimulentelor au fost stabilite şi că nu sunt negociabile cu sindicatele, astfel că un angajat care nu are rezultate, chiar dacă are salariu mic, nu va fi primi aceste stimulente.


 Acesta a subliniat că, indiferent dacă sindicatele vor accepta sau nu acest mecanism, aceasta este decizia finală, iar listele de plată vor fi transmise la începutul săptămânii viitoare, astfel ca banii să poată fi primiţi luni sau marţi.


Preşedintele ,, Sed Lex", Vasile Marica, a anunţat, sâmbătă, că nu va participa la întâlnirea de la Ministerul de Finanţe, întrucât vineri seara şi-a depus mandatul de lider de sindicat.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Petruta Obrejan
Adăugat:
16 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza