Ministerul de Externe al Rusiei: O flotă NATO în Marea Neagră subminează stabilitatea regională

Ministerul de Externe al Rusiei susţine că propunerea de înfiinţare a unei flote NATO în Marea Neagră subminează securitatea şi stabilitatea regională.

Adăugat: 28 Aprilie 2016
Ultima actualizare:29 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Un purtător de cuvânt al ministerului a atribuit României această iniţiativă şi a declarat că Rusia va fi obligată să răspundă cu măsuri adecvate.

Adjunctul secretarului general al NATO declara recent la Bucureşti că balanţa de forţe din Marea Neagră s-a schimbat, după ce Rusia şi-a însuşit o mare parte din flota Ucrainei, odată cu anexarea Crimeii.

Potrivit corespondentului Radio România, Alexandr Beleavschi, Rusia consideră că iniţiativa României privind înfiinţarea în Marea Neagră a unei grupări navale permenente a NATO nu va contribui la menţinerea Mării Negre ca o regiune a păcii şi bunei vecinătăţi, pentru ce pledează "în vorbe" Bucureştiul, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Această iniţiativă - a spus ea - alături de desfăşurarea elementelor scutului antirachetă la baza Deveselu şi altor obiective ale infrastructurii militare a Statelor Unite şi NATO în România şi alte ţări demonstrează intenţia de creştere a activităţilor militare în imediata apropiere a graniţelor Rusiei, ceea ce subminează securitatea şi stabilitatea în regiune, obligând Moscova să ia măsuri adecvate de răspuns, pentru a-şi asigura propria securitate.

Maria Zaharova a precizat că NATO nu a comentat deocamdată "ideea îndoielnică a înfiinţării în Marea Neagră a unei flotile a Alianţei, dar, potrivit mass-media, Bucureştiul promovează includerea ei pe agenda summitului NATO din luna iulie de la Varşovia".

Ea a menţionat, de asemenea, că România se poziţionează ca un avanpost al politicii de descurajare a Rusiei pe flancul de est al NATO, concurând de mulţi ani la creşterea prezenţei militare a Statelor Unite şi a Alianţei în zona Mării Negre, inclusiv prin iniţiative proprii.



Autor:
Alexandr Beleavski
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
28 Aprilie 2016
Ultima actualizare:
29 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza