Militarii români răniţi în Afganistan sunt în afara oricărui pericol

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat că se află în legătură permanentă cu echipa de comandă din Afganistan pentru a fi la curent cu evoluţia stării militarilor români.

Adăugat: 1 Mai 2018
Ultima actualizare:1 Mai 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cei opt militari români răniţi ieri în Afganistan sunt în afara oricărui pericol.

Ei primesc acum îngrijiri medicale într-un spital din Kandahar, subliniază autorităţile.

În urma atacului în care au fost răniţi românii, 11 copii au murit pe loc şi alţi 16 au suferit răni grave.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat că se află în legătură permanentă cu echipa de comandă din Afganistan pentru a fi la curent cu evoluţia stării militarilor români.

El a spus că rănile nu le pun viaţa în pericol şi că aceştia sunt sub supraveghere medicală permanentă.

De altfel, purtătorul de cuvânt al MApN, colonel Oliver Anghel, a declarat pentru RRA că starea de sănătate a celor opt militari este stabilă.

"Militarilor li s-a acordat primul ajutor la faţa locului. Ulterior, aceştia au fost evacuaţi la spitalul militar din baza Kandahar, acolo unde ei sunt dislocaţi. În acest moment, starea militarilor este stabilă. Conducerea MApN este informată permanent despre starea răniţilor şi ţine în continuare legătura cu militarii aflaţi în teatrul de operaţii din Afganistan", a spus Oliver Anghel.

Mesaje de încurajare şi de susţinere a soldaţilor răniţi şi a familiilor acestora au fost trimise imediat atât de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi de premierul Viorica Dăncilă.

Militarii români răniţi în Afganistan fac parte din Batalionul 30 Protecţia Forţei "Vulturii Carpaţilor" din Câmpulung Muscel, contingent care asigură securitatea aeroportului din Kandahar.

Convoiul se afla într-un sat din apropiere de aeroport când un kamikaze s-a detonat într-o maşină, într-o zonă în care se aflau şi mulţi copii.

11 dintre ei şi-au pierdut viaţa.

Potrivit poliţiei locale, detonarea s-a produs în momentul în care militarii români se aflau în afara vehicolului blindat cu care patrulau.

Situaţia de securitate din Afganistan se menţine instabilă.

Ieri, 37 de oameni şi-au pierdut viaţa într-o serie de atentate care au avut loc în capitala Kabul şi regiunea Kandahar.

Printre morţi, şi zece jurnalişti care lucrau pentru diferite posturi de radio şi televiziune afgane.

Atacul de la Kabul a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic.

România participă la misiunea NATO din Afganistan cu 625 de militari, alţi aproximativ 300 sunt desfăşuraţi în operaţii sub comanda UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe de până acum, 29 de militari români şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi.Autor:
Cătălina Creţu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
1 Mai 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza