Mesaje ale liderilor politici de Ziua Dezrobirii Romilor

La 165 de ani de la adoptarea legiuirii pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti, înalţi reprezentanţi ai statului au transmis mesaje prin care au atras atenţia asupra prejudecăţilor şi actelor de discriminare.

Adăugat: 21 Februarie 2021
Ultima actualizare:21 Februarie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Facebook
trimite pe mail

Pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat cicatrici adânci şi greu de vindecat, iar depăşirea consecinţelor acestui trecut reprezintă o mare provocare, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, sâmbătă,  de Ziua Dezrobirii Romilor.

La 165 de ani de la adoptarea legiuirii pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti, înalţi reprezentanţi ai statului au transmis mesaje prin care au atras atenţia asupra prejudecăţilor şi actelor de discriminare încă extrem de răspândite în zilele noastre.

În mesajul său, preşedintele Klaus Iohannis a amintit că legea din 1856, care îi dezrobea pe romi, nu a rezolvat decalajul enorm în plan economic şi social căruia îi erau victime şi a deplâns faptul că, în deceniile care au urmat, numeroase expresii ale discriminării, urii şi rasismului au marcat în mod tragic existenţa romilor. Şeful statului a îndemnat la eliminarea prejudecăţilor şi la îmbunătăţirea accesului la educaţie în rândul comunităţilor de romi.

La rândul său, preşedintele Senatului, Anca Dragu, a punctat că este nevoie de o politică de integrare economică şi culturală a romilor, evidenţiind că suferinţa acestei comunităţi este cauzată de lipsa de acces la resurse.

Ea a transmis că va căuta să ofere întreg sprijinul Senatului în găsirea de soluţii şi de proiecte de impact, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor comunităţilor vulnerabile.

Şi premierul Florin Cîţu a declarat că solidaritatea, respectul, acceptarea diversităţii se numără între valorile sociale care au consolidat societatea românească, în care minorirtăţile şi majoritatea convieţuiesc şi dezvoltă patrimoniul comun.

Prim-ministrul le-a transmis gândul său bun cetăţenilor români de etnie romă şi le-a urat să păstreze vii trecutul şi tradiţiile comunităţii.Autor:
Arina Petrovici
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
21 Februarie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza