Memoria lui Avram Iancu, onorată la Ţebea

Mii de oameni sunt aşteptaţi, astăzi, la Ţebea, pentru a participa la manifestările dedicate lui Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 143 de ani.

Adăugat: 13 Septembrie 2015
Ultima actualizare:13 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE La Ţebea, în judeţul Hunedoara, mii de oameni asistă la manifestările dedicate lui Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc astăzi 143 de ani.

Ceremonialul militar şi religios din această dimineaţă a adunat peste 5.000 de oameni la mormântul lui Avram Iancu din Ţebea, unde au fost prezente şi personalităţi ale vieţii publice.

Spre deosebire de anii trecuţi, în acest an, oamenii politici prezenţi nu au rostit discursuri politice, în semn de respect faţă de această comerorare.

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: Cred că este momentul aici, unde avem unul dintre eroii neamului românesc, să învăţăm să avem mai puţine discursuri politice, să venim cu pioşenie, aşa cum mergem la câţiva zeci de kilometri, la Aresenie Boca. Este unul dintre oamenii care a marcat istoria şi destinul statului român şi al naţiunii române. Şi mesajul nostru acesta a fost: cât timp avem aceste demnităţi trecătoare, avem o altă abordare cu privire la eroii neamului românesc.

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a vorbit despre personalitatea revoluţionarului de la 1848, amintind de faptul că Avram Iancu a organizat armata revoluţionarilor pe principiile legiunilor romane.

"A constituit legiuni, a fost chiar comandantul legiunii Gemina. De aceea, marea noastră unitate - Divizia 4 de la Cluj, fosta Armata 4, poartă denumirea de Gemina. Întotdeauna când este vorba de eroi naţionali, trebuie să ne găsim o clipă pentru a aprecia ceea ce au făcut în istorie. Şi eu revin cu plăcere în fiecare an aici, la Ţebea, pentru a aduce uin omagiu "Crăişorului Munţilor" - Avram Iancu", a mai spus Mircea Duşa.

La această oră, pe platoul Moţilor de la Ţebea are loc un spectacol folcloric.

Amintim că azi a avut loc ceremonialul militar şi religios, la complexul istoric din localitatea Ţebea, comuna Baia de Criş, cu începere de la ora 10.30.

În vederea bunei desfăsurări a manifestării, prefectura juţului Hunedoara interzice accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice în spaţiul consacrat evenimentului.

În timpul ceremonialului public, organizatorii recomandă un comportament decent, scandările afectând caracterul comemorativ al manifestării.

De asemenea, traficul rutier se va închide pe Drumul Naţional 76, la intrarea în Ţebea, în intervalele orare 10:15 - 10:30 şi 11:45 - 12:00 pentru a permite formarea Gărzii de Onoare.

Serbările naţionale de la Ţebea se vor încheia cu un spectacol folcloric, ce va avea loc pe o scenă amenajată în aer liber, pe Platoul Moţilor, la care sunt invitaţi interpreţi de renume ai muzicii populare.

De menţionat că, în ultimele zile, autorităţile au luat măsuri pentru ca în zonă să se poată circula, ţinând cont că Drumul Naţional 76, între Deva şi limita cu judeţul Arad, este în reabilitare.

Traficul între Deva şi Ţebea va fi dirijat de personal autorizat şi nu de semafoare.

De asemenea, Podul peste Mureş de la Şoimuş care asigură intrarea pe DN 76 de la Deva sau dinspre Autostrada A 1 Sibiu-Deva va fi deschis pe ambele sensuri.Autor:
Ilie Pintea
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
13 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza