Meleşcanu, om politic şi diplomat de carieră. Vezi biografia

Teodor Meleşcanu, diplomat de carieră, fost ministru de Externe şi al Apărării, fost interimar la Justiţie, fost preşedinte de partid şi candidat la Preşedintie, este propus acum de Traian Basescu la sefia SIE.

Adăugat: 28 Februarie 2012
Ultima actualizare:28 Februarie 2012

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres
trimite pe mail

Teodor Viorel Meleşcanu (n. 10 martie 1941, Brad, judeţul Hunedoara (interbelic) este diplomat şi om politic român şi devine cunoscut după 1992.

A îndeplinit funcţia de ministru de externe în Guvernul Nicolae Văcăroiu în perioada 1992-1996 şi pe cea de ministru al apărării naţionale în Guvernul Tăriceanu, în perioada aprilie 2007–decembrie 2008.

Este senator de Prahova, ales în colegiul al treilea al acestei circumscripţii, pe listele Partidul Naţional Liberal.

Membru al Senatului în legislatura 1996-2000, a fost ales atunci pe listele PDSR, iar în 2004 a fost ales pe listele Alianţei D.A..

În 27 februarie 2012, preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Teodor Meleşcanu drept director al Serviciului de Informaţii Externe şi urmează să fie supus aprobării Parlamentului.

Diplomat de carieră,  cochetează cu politica

Diplomat de carieră

- ministru de externe

- lider al delegaţiilor române la diferite conferinţe şi reuniuni ale membrilor la Naţiunile Unite

- preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul României

- membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

- membru în Comisia pentru politică externăÎn perioada 19 noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996, Teodor Meleşcanu a îndeplinit funcţia de Ministru de stat, Ministru al Afacerilor Externe în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu.

În această calitate, a fost membru şi lider al delegaţiilor române la diferite conferinţe şi reuniuni ale membrilor la Naţiunile Unite, agenţiile specializate, OSCE, Consiliul Europei, NATO, UEO şi organizaţii regionale.

În urma alegerilor din noiembrie 1996, a fost ales ca senator de Prahova, pe listele PDSR.

În această calitate, a îndeplinit funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul României în legislatura 1996 - 2000.

Până în noiembrie 1997, a fost membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Alianţa pentru România, de la succes la eşec

În iunie 1997 a fondat partidul Alianţa pentru România, împreună cu câţiva foşti membri ai PDSR (Mircea Coşea, Iosif Boda, Marian Enache şi alţii), Meleşcanu fiind ales preşedintele acestui partid în decembrie 1997 şi reales în aceeaşi funcţie în martie 2001.

La alegerile locale din iunie 2000, ApR îşi dovedeşte relevanţa şi potenţialul politic, rezultatele înregistrate (9,5% din numărul de primari) plasând partidul pe locul trei.

După aceste alegeri ApR a încercat să se apropie de PNL în vederea realizării unei alianţe în perspectiva alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din noiembrie 2000.

Negocierile însă au eşuat din cauza neînţelegerilor cu privire la candidatul comun pentru preşedinţie – ApR a susţinut candidatura lui Teodor Meleşcanu, în vreme ce liberalii l-au preferat pe Theodor Stolojan.

Alegerile generale din 2000 nu au adus pentru ApR succesul scontat.

Partidul a ratat intrarea în Parlament, obţinând 4% din voturi, în vreme ce Teodor Meleşcanu a fost dorit ca Preşedinte al României de doar 1,8% dintre alegători.

Drept consecinţă, conducerea ApR (Biroul Executiv Central) şi-a înaintat demisia.

Ministru în mai multe guverne

- ministru de Externe în Guvernul Văcăroiu

- ministru al Apărării Naţionale în Guvernul     Tăriceanu

- ministru interimar al Justiţiei

Traseu politic: După PDSR şi  ApR,  la PNL

În ianuarie 2002, în urma fuziunii Alianţei pentru România cu Partidul Naţional Liberal, Meleşcanu devine prim-vicepreşedinte al PNL.

El a fost ales ca vicepreşedinte al PNL (ca urmare a Congresului ordinar din februarie 2005) şi ca vicepreşedinte al PNL responsabil cu relaţiile internaţionale (ca urmare a Congresului extraordinar din ianuarie 2007).

În urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, a fost ales ca senator de Prahova, candidând pe listele Alianţei D.A.

În calitate de senator, a fost vicepreşedinte în Biroul Permanent al Senatului (până în aprilie 2007), membru în Comisia pentru politică externă, în Subcomisia pe problemele românilor din afara graniţelor, în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări (octombrie 2005 - aprilie 2007) şi în Comisia de anchetă pentru investigarea afirmaţiilor cu privire la existenţa unor centre de detenţie ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.

În urma remanierii guvernamentale din 5 aprilie 2007, Teodor Meleşcanu a fost numit în funcţia de ministru al apărării naţionale în Guvernul Tăriceanu.

În perioada 15 ianuarie - 29 februarie 2008, a fost ministru interimar al justiţiei, ca urmare a neînţelegerilor dintre preşedinte şi premier cu privire la numirea în funcţia vacantă de la conducerea Ministerului Justiţiei a senatoarei Norica Nicolai.

"Nu am fost informator"

Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, la audierea sa de către comisiile parlamentare de apărare şi pentru controlul SIE, că nu a fost angajat al serviciilor de securitate sau informator şi nu a făcut parte din nicio structură de informaţii.

Meleşcanu a precizat că  nu a făcut parte niciodată din structurile represive ale statului totalitar, nu a fost angajat al serviciilor de securitate sau informator, nu a făcut parte din structurile de informaţii ale statului român sau din alte servicii secrete de informaţii.

El a spus că deţine certificat ORNISS pentru acces la informaţii clasificate şi nu a fost condamnat pentru infracţiuni prevăzute de Codul Penal care l-ar face incompatibil cu funcţia de director al SIE.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
28 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza