Meleşcanu: Legislația electorală actuală nu permite înființarea de noi secții în străinătate

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu susţine, că "în lipsa unor derogări, nu se pot înfiinţa noi secţii de votare în diaspora.

Adăugat: 11 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:11 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe
trimite pe mail

Ministrul de Externe a mai precizat, marţi, că  în cursul zilei le va transmite în scris reprezentanţilor Biroului Electoral Central, propunerile MAE cu privire la organizarea alegerilor în străinătate, urmând ca BEC să emită un punct de vedere.

"Am prezentat o serie de propuneri și măsuri care, în opinia noastră, pot permite o fluidizare a viitoarelor alegeri, turul doi, astfel încât să asigure dreptul tuturor românilor să voteze în străinătate. După această prezentare, BEC a solicitat ca toate propunerile pe care le-am făcut să fie puse sub forma unui document scris, pe care îl vom trimite în cursul zile de astăzi și în urma căruia BEC va exprima puncte de vedere în legătură cu ceea ce putem să facem și ceea ce nu putem să facem", a explicat Meleșcanu.

După elaborarea documentului, MAE o să îl prezinte într-o conferință de presă, a completat Meleșcanu.

AUDIO Declaraţia integrală în playerul Audio, pe prima pagină a site-ului

Guvernul alocă MAE 1,5 milioane de lei

Ministrul Afacerilor Externe a mai anunţat, că, în şedinţa de Guvern de azi s-a decis suplimentarea bugetului MAE cu 1,5 milioane de lei din fondul de rezervă la dispoziţia primului ministru, precizând că la acest fond se adaugă şi cei 4,5 milioane de lei care au fost deja alocaţi pentru organizarea tururilor I şi II ale alegerilor prezidenţiale.

"Această alocare de resurse suplimentare ne permite nouă să ne realizăm obiectivul pe care eu îl consider în acest moment prioritar, acela de a asigura în cele mai bune condiţii desfăşurarea celui de-al II-lea tur de scrutin în străinătate respectând întrutotul prevederile legale", a spus ministrul de Externe.

Meleşcanu a subliniat că preocuparea principală a MAE este ca cel de-al doilea scrutin în diaspora, să aibă loc  în condiţii "de totală corectitudine, legalitate şi neutralitate şi mai ales să poată să voteze cât mai mulţi români".

BEC şi Biroul Electoral pentru străinătate, responsabile pentru organizare

Şeful MAE a ţinut să atragă atenţia că "BEC împreună cu Biroul Electoral pentru străinătate sunt responsabile pentru organizarea alegerilor, în calitate de unică autoritate cu atribuţii în materie electorală".

El a explicat şi care sunt atribuţiile MAE.

"MAE ca entitate a administraţiei centrale a avut şi are, potrivit legii, atribuţii logistice de asigurare a condiţiilor materiale, spaţii pentru secţii, materiale pentru votare, distribuirea acestora la secţiile din străinătate, asigurarea de personal şi aşa mai departe pentru desfăşurarea alegerilor. Prin urmare, afirm încă o dată că nu MAE reglementează procesul electoral în afara ţării", a subliniat Teodor Meleşcanu.

Ministrul de Externe a dat asigurări că MAE va aplica deciziile Biroului Electoral Central " ţinând cont de legislaţia în vigoare şi în măsura în care deciziile BEC ne indică cu claritate ceea ce avem de făcut".Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza