Meleșcanu își cere scuze față de românii din străinătate

Ministrul Afacerilor Externe susține că este regretabil că un număr important de români din străinătate nu au putut vota și își cere scuze față de această situație.

Adăugat: 17 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:17 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe
trimite pe mail

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, îşi cere scuze într-un comunicat faţă de cetăţenii români din străinătate care nu au putut să îşi exercite dreptul de vot şi îşi exprimă regretul faţă de această situaţie

"Consider că este profund regretabil faptul că, în pofida măsurilor adoptate şi aplicate de misiunile diplomatice şi consulare şi în secţiile de votare, un număr important de români nu au putut, în mai multe cazuri, să îşi exercite dreptul la vot, aşa cum şi-au dorit.

Nu în ultimul rând, ţin să îmi exprim regretul şi să adresez scuze faţă de acei cetăţeni români care, datorită unor constrângeri ce nu au depins decât într-o anumită măsură de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut să îşi exercite dreptul de vot. Nemulţumirile şi insatisfacţia lor nu au trecut neobservate", afirmă Meleșcanu, într-un comunicat de presă.

Ministrul face apel ca instituţiile statului, inclusiv MAE, să analizeze ce nu a funcţionat în procesul de votare în străinătate şi să găsească soluţii legislative care să corespundă situaţiei actuale şi de viitor a electoratului românesc.

"Apreciez că devine necesară o analiză aprofundată la nivelul instituţiilor statului, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cauzele care au determinat disfuncţionalităţi în procesul de votare în străinătate în vederea identificării acelor soluţii legislative care să corespundă situaţiei actuale şi de perspectivă a electoratului românesc şi asigure, fără sincope, condiţiile pentru ca românii să îşi poată exercita dreptul de vot în condiţii de normalitate oriunde s-ar afla pe glob", susține Meleșcanu.

În turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, au votat în străinătate aproape 380.000 de cetăţeni români, un record absolut de participare raportat la toate scrutinele care au avut loc în diaspora după 1990, mai precizează comunicatul MAE.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
17 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza