Meleşcanu a demisionat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe

Tedor Meleşcanu şi-a cerut public scuze pentru că nu a reuşit ca toţi românii din străinătate să voteze în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Adăugat: 18 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:18 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Teodor Meleşcanu, ministrul demisionar al MAE
trimite pe mail

Ministrul Afacerilor Externe a anunţat , în această dimineaţă, că îşi depune demisia  pe masa guvernului.

"Întrucât trăim într-o ţară unde nimeni nu prea îşi asumă responsabilităţile şi singura preocupare este plasarea responsabilităţilor de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, îmi asum această responsabilitate şi îmi voi depune astăzi, la şedinţa de guvern, mandatul de ministru al afacerilor externe", a spus Meleşcanu, în finalul declaraţiei de presă.

În declaraţia de presă, Meleşcanu a amintit că a primit cu doar cinci zile inaintea celui de-al doilea tur al prezidenţialelor responsabilitatea de a asigura votul pentru românii din străinătate.

El a susţinut că a luat toate măsurile pentru a asigura fluidizarea votului, mai puţin suplimentarea secţiilor de votare, subliniind că nu a putut realiza acest obiectiv din cauza faptului că BEC nu a oferit clarificările necesare privind existenţa unei soluţii legale în acest sens.

"Singurul lucru pe care nu am putut să-l realizez a fost suplimentarea secţiilor de votare, întrucât deşi am solicitat BEC acest lucru, nu s-a putut oferi, BEC nu a putut oferi clarificările necesare privind existenţa unei soluţii legale în acest sens, existând în cazul modificării numărului de secţii între cele două tururi de scrutin, riscul contestării alegerilor", a afirmat ministrul demisionar.

Acesta a subliniat faptul că, date fiind masurile luate de MAE, s-a înregistrat un număr record de voturi în străinătate.

"Mi-am asumat în aceste condiţii responsabilitatea pentru implementarea măsurilor de fluidizare a procesului electoral cu sprijinul personalului MAE atât din ţară, cât şi din exterior şi am putut organiza turul doi de o manieră care a permis înregistrarea unui număr record de voturi în străinătate, respectiv 378.811 cetăţeni români şi-au exercitat dreptul la vot în străinătate. Înregistrarea acestei cifre record a fost făcută posibilă tocmai de adoptarea măsurilor pe care le-am menţionat", a arătat Meleşcanu.

Ministrul a recunoscut că au fost şi excepţii pe care le regretă, cum sunt cele de "la Paris, Londra, München, Stuttgart, Torino".

"Din nefericire, în aceste cazuri, deşi fluenţa votului la secţiile pe care le-am menţionat a fost de aproximativ trei ori mai mare decât în primul tur, discrepanţa dintre numărul secţiilor de votare şi a fluxului de votanţi a făcut imposibilă procesarea în intervalul legal al turor celor care au dorit să voteze. În mod cu totul regretabil, de altfel la finalul zilei de vot, în unele cazuri au existat şi incidente care au generat intervenţia forţelor locale de ordine. Soluţia prelungirii orarului de vot nu a putut fi pusă în aplicare întrucât contravine prevederilor legale în vigoare, iar Biroul Electoral pentru Străinătate ne-a atras atenţia asupra acestui lucru într-o adresă pe care toţi cei care doresc o pot vedea, respectiv închiderea tuturor secţiilor de votare la ora 21:00", a explicat el.

Meleşcanu şi-a cerut public scuze românilor care nu au reuşit să voteze, susţinând că vina pentru acest lucru aparţine "rigidităţii cadrului juridic existent".

"Regret aceste disfuncţionalităţi care au avut loc pe parcursul celui de-al doilea tur de scrutin şi îmi cer public scuze tuturor cetăţenilor români care, dând dovadă de un spirit civic deosebit, au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot şi unii dintre ei nici măcar nu au putut să realizeze acest lucru. Consider că responsabilitatea în mod evident nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent", a susţinut Teodor Meleşcanu.

Ministrul demisionar a adăugat că, în opinia sa, trebuie modificată Legea 370 din 2004, "care mai corespunde realităţilor demografice şi tendinţelor de liberă circulaţie, în special în spaţiul european".

AUDIO Declaraţia integrală pe prima pagină a site-ului în playerul AUDIOAutor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
18 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza