Medicii de familie îi solicită premierului să medieze conflictul

Medicii de familie îi solicită prim-ministrului Emil Boc o mediere a dialogului lor cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală.

Adăugat: 5 Iunie 2011
Ultima actualizare:5 Iunie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Duminică, în  Bucureşti, s-a desfăşurat dezbaterea intitulată "Cum asigurăm asistenţa medicală în România în absenţa CNAS", organizată de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională a Medicilor de Familie.


La dezbatere au  fost prezenţi pacienţi, farmacişti, medici specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile.


Cu acest prilej au fost expuse principalele doleanţe ale medicilor de familie, referitoare la Contractul-cadru pe anul 2011.


Medicii de familie îi solicită prim-ministrului Emil Boc o mediere a dialogului lor cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală primară, a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.


Potrivit Agerpres, Doina Mihăilă a susţinut că medicii de familie care fac parte din organizaţia pe care o conduce nu vor semna Contractul-cadru pe anul 2011.


"Situaţia este foarte clară, noi ne menţinem pe poziţii, nu vom ceda, chiar dacă există colegi de-ai noştri care au mai semnat în unele părţi, numărul lor este nesemnificativ. Nu este o acţiune politică, ci este o acţiune de politică sanitară în domeniul asigurărilor sociale de sănătate. Vedem încheierea acestei crize cu o mediere a primului-ministru, pentru că se pare că problemele noastre nu pot fi rezolvate nici de Ministerul Sănătăţii, nici de Casa de Asigurări de Sănătate. Premierul n-a discutat cu noi", a mai spus Mihăilă.


De asemenea, patronatele medicilor de familie vor trimite, luni, o notificare la CNAS şi la MS, prin care reclamă faptul că actele adiţionale la vechiul Contract-cadru, pe anul 2010, înaintate unor medici pentru a fi semnate, sunt nule, întrucât hotărârea de guvern pentru aprobarea Contractului-cadru pe anul 2010 a fost abrogată prin adoptarea hotărârii pentru aprobarea Contractului-cadru pe anul 2011.


"Notificarea privind actele adiţionale va fi trimisă mâine, pentru că aceste acte adiţionale sunt nelegale, sunt concepute pe nişte acte normative abrogate", a menţionat ea.


Doina Mihăilă a precizat că doctorii care sunt membri ai asociaţiei sale şi care vor semna Contractul-cadru pe anul 2011 vor fi trecuţi de organizaţie pe o "listă a ruşinii", iar cei care semnează acte adiţionale la Contractul-cadru pe anul 2010 vor fi nevoiţi să dea banii înapoi la CNAS după eventuala încheiere a Contractului-cadru pe anul 2011.


"Avem o listă a ruşinii, ca atunci când decizia este majoritară la nivelul unui judeţ, şi în momentul în care ridici mâna că nu semnezi şi te duci şi semnezi, deja e jenant din punctul nostru de vedere. Dacă ai de gând să semnezi, corect este să ridici mâna şi să-ţi asumi. Din punct de vedere legal, prin anularea actelor adiţionale, pentru că sunt nelegale, până la încheierea contractului pe 2011, trebuie să returneze banii, dacă li se dau", a susţinut Mihăilă.


Medicii cer clarificarea articolelor din normele de aplicare a Contractului-cadru, pentru consultarea pacienţilor bolnavi cronic.


Federaţia mai solicită plata a maximum 25 de servicii şi a unei consultaţii pe zi, la program de cinci ore de cabinet şi două ore de consultaţii la domiciliu pe zi.


Pentru medicii cu peste 2.200 de pacienţi înscrişi pe listă cotele ar trebui să crească la 30 de servicii şi o consultaţie la domiciliu pe zi, mai cer doctorii de familie.


Printre revendicări mai este şi asigurarea valorii minime garantate atât la decontarea de la CNAS per capita, cât şi la plata per serviciu, cu regularizări trimestriale.


Totodată, medicii solicită ca valoarea minimă garantată pe fiecare pacient înscris să fie de minimum 3 lei, iar valoarea minimă garantată per serviciu medical prestat - 2,5 lei.

Ambele valori de punct se vor corela cu gradul profesional.


De asemenea, medicii vor modificarea formulei de calcul pentru punctajul la capitaţie, care să facă o depunctare graduală pentru medicii cu peste 2.200 de pacienţi.


Informatizarea sistemului de emitere de reţete şi decontare a serviciilor medicale trebuie să facă obiectul unui contract separat, negociat între medici şi stat, iar Ministerul Sănătăţii şi CNAS trebuie să suporte costurile pentru asigurarea tehnicii necesare, mai susţin medicii de familie.


Ei mai cer şi ca din ordinul de emitere a reţetelor să fie eliminat sistemul prin care medicii sunt obligaţi să aplice coduri de bare. Referitor la SIUI, medicii vor corectarea erorilor din sistem şi despăgubirea doctorilor.


O altă cerinţă a medicilor de familie se referă la alocarea a minimum 9% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru asistenţa medicală primară, precum şi la negocierea tuturor documentelor şi actelor normative care îi privesc.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
5 Iunie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza