Mecanismul unic de supraveghere bancară, aprobat

Noul mecanism de supraveghere bacară se va ocupa de 6000 de bănci şi este primul pas către Uniunea bancară.

Adăugat: 13 Septembrie 2013
Ultima actualizare:13 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Eurodeputaţii au aprobat crearea unui mecanism unic de supervizare bancară.

Noul sistem se va ocupa de 6.000 de bănci şi acesta este primul pas în constituirea Uniunii bancare, după cum transmit agenţiile de presă.

Parlamentul European şi preşedinţia irlandeză a UE s-au pus deja de acord asupra liniilor principale din acest dosar.

Votul  este, de fapt, formalizarea unei decizii luate marţi, când, după o lungă perioadă de blocaj, negociatorii europeni au căzut de acord asupra supravegherii bancare.

La Strasbourg, marţi, şefii Parlamentului European şi ai Băncii Centrale Europene au căzut de acord asupra regulilor de transparenţă ce vor guverna noul organism la care vor putea participa, pe lângă cele 150 de banci din zona euro, încă 6.000 de bănci din întreaga UE şi va purta numele Mecanismul Unic de Supraveghere.

Însă, aşa cum a afirmat  comisarul european, Michel Barnier, acesta este doar un prim pas.

"O supervizare europeană bancară unitară este importantă, dar este doar un pas către Uniunea bancară. Următoarea etapă ar fi să ne asigurăm că băncile noastre sunt robuste", a spus Barnier. 

Parlamentul European a jucat dur în negocierile cu Banca Centrală Europeană, făcând presiuni pentru un acces mai larg la protocolalele interne ale şedinţelor organismului de supraveghere.

Potrivit documentului adoptat, şeful corpului de supraveghere bancară va fi numit de statele membre şi de Parlamentul European.

Trebuie spus că înfiinţarea acestui organism este, printre altele, o precondiţie impusă de Germania pentru a participa la fondul de salvare a Greciei.

Sancţiuni dure împotriva manipulării pieţelor

Noul mecanism completează puzzle-ul financiar bancar european alături de un alt pachet legislativ, adoptat tot în această săptămână, care impune sancţiuni dure în cazul manipulării pieţelor, aranjamentelor peste mână sau abuzului de informaţii interne.

Noile reguli acoperă o gamă largă de operaţiuni cu instrumente financiare şi se vor aplica în toate statele membre. 

"Mai este mult de lucru până la restabilirea încrederii îns serviciile bancare şi financiare. Acest pachet ajută economia reală să se pună pe picioare", a spus Arlene McCarthy, raportorul Parlamentului în acest dosar.

Companiile dovedite că au făcut speculaţii şi că au abuzat de informaţiile din piaţă vor fi amendate cu până la 15% din  cifra de afaceri sau cu 15 milioane de euro, în timp ce persoanele fizice riscă amenzi de până la cinci milioane.Autor:
Iolanda Bădiliţă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza