MCV: România a înregistrat progrese majore în justiţie, dar rămâne sub monitorizare

În Raportul MCV din acest an este evidenţiat caracterul ireversibil al reformelor în justiţie. Rămân însă câteva recomandări ale Comisiei Europene pe care România va trebui să le indeplineacă.

Adăugat: 25 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:25 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia Europeană afirmă că raportul din acest an privind România, din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei confirmă tendinţele pozitive din ultimii trei ani.

Totuşi, potrivit Comisiei, o serie de aspecte esenţiale identificate în rapoartele anterioare nu au fost încă soluţionate, astfel încât nu se poate ajunge la concluzia că obiectivele de referinţă sunt îndeplinite în mod satisfăcător.

Raportul conţine o serie de recomandări, iar aplicarea lor urmează să fie evaluată spre sfârşitul anului.

Caracterul ireversibil al reformelor în justiţie este evidenţiat în raportul din acest an.

În raport se menţionează că în cei 10 ani de când este membră a Uniunii Europene, în ciuda unor perioade în care ritmul a fost încetinit, România a reuşit să înregistreze progrese majore pentru îndeplinirea recomandărilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Recomandările Comisiei Europene

Rămân câteva recomandări ale Comisiei Europene pe care România va trebui să le indeplineacă, dacă doreşte eliminarea mecanismului.

Câteva exemple de recomandări sunt implementarea unui sistem robust şi independent de numire a procurorilor cu rang înalt, prevederi clare în codul de conduită pentru parlamentari, aflat acum în pregătire, prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituţii şi precizarea clară că parlamentarii trebuie să respecte independenţa sistemului juridic.

O altă recomandare este continuarea punerii în aplicare a strategiei anticorupţie, cu respectarea termenelor stabilite de Guvern în august 2016.

Comisia Europeană intenţioneaază o nouă evaluare a progreselor la sfârşitul acestui an şi invită România să pună în aplicare recomandările acestui raport.Autor:
Claudia Marcu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
25 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza