Măsura coaliției internaționale de plafonare a preţului la petrol intră în vigoare

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi Japonia încearcă să reducă şi mai mult puterea de război a Rusiei, în contextul războiului declanşat de aceasta împotriva Ucrainei.

Adăugat: 5 Februarie 2023
Ultima actualizare:5 Februarie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail

A intrat în vigoare o nouă măsură a aşa-numitei coaliţii internaţionale privind plafonarea preţului la petrol, de a impune o limită maximă a costurilor produselor petroliere ruseşti transportate pe mare, precum motorina şi păcura.

În acest fel, Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi Japonia încearcă să reducă şi mai mult puterea de război a Rusiei, în contextul războiului declanşat de aceasta împotriva Ucrainei.

Măsura urmează unei alte decizii comune, intrată în vigoare acum două luni şi care prevede interdicţia de a importa petrol rusesc neprelucrat transportat pe mare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, va exista însă o perioadă de tranziţie de 55 de zile, acordate pentru ca produsele din ţiţei rusesc, achiziţionate la vechiul preţ şi încărcate pe nave până la 5 februarie să poată ajunge la destinaţie.

Sancţiunile de acest tip aplicate Rusiei s-au dovedit că afectează capacitatea acesteia de a fabrica noi arme şi de a le repara pe cele existente, reducând veniturile Moscovei obţinute din exporturile de combustibili fosili.

Aceste venituri au ajuns în ianuarie la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate.

Ca răspuns la implicarea Belarusului în invazia militară Ucrainei de către Rusia, Bruxelles-ul a adoptat, de asemenea, un set de sancţiuni şi regimului de la Minsk.

Conform datelor prezentate de operatorii petrolieri, pentru moment, Europa are suficienţi combustibili, deoarece s-a orientat deja spre alte surse.

La noi, principalii agenţi economici din domeniu au ieftinit, surprinzător, ieri, motorina.

Aceasta fiind a doua ieftinire în doar cinci zile.Autor:
Roman Muşat
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Februarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza