Martirii din decembrie 1989, comemoraţi la Troiţa de la Radio România

La Troiţa din faţa Societăţii Române de Radidifuziune a fost audiat un fragment din prima emisiune libera transmisa dintr-un studio radio.

Adăugat: 22 Decembrie 2011
Ultima actualizare:22 Decembrie 2011

Politica Romaneasca
Foto: Alexandru Dolea
trimite pe mail

În faţa Sălii de concerte a Radio România,  a avut loc, joi dimineaţă, ceremonialul în memoria martirilor din decembrie 1989, ceremonial care a inceput cu prezentarea onorului de către Garda Militara, dat de o parte din Batalionul 21 Bucuresti.

După intonarea imnului national, a fost păstrat un moment de reculegere, după care a fost audiat un fragment din prima emisiune liberă transmisă dintr-un studio radio.

Emisiunea a debutat cu celebrele anunturi „Aici Bucuresti, Romania! Transmitem un comunicat important pentru ţară”.

Slujba religioasa a fost oficiată de un sobor de preoţi de la Administraţia Cimitirelor şi a fost urmată de o depunere de coroane de flori. 

La final, în foaierul Sălii Radio a avut loc parastasul de pomenire a celor care au murit în acele zile de decembrie 1989.

 

Ziua de 22 decembrie la Radio România

În 1989, în această zi foarte mulţi oameni s-au adunat în faţa clădirii Radioului.

Jandarmii erau pregătiţi, la intrarea principală, cu arma încăcată, iar porţile erau închise.

Din fericire, nu s-a tras pentru că a existat o negociere între cei care se aflau în clădirea Radioului.

Au urcat la etajul doi unde era emisia şi, pentru a nu lăsa impresia că este degringoladă, a fost adus un crainic profesionist, Coralia Meteleanu, care a făcut anunţul "Aici Bucureşti, România".

Se întâmpla după orele prânzului, în orice caz după fuga cu elicopterul a cuplului Ceauşeascu.

După anunţ au fost rostite celebrele vorbe ale unui alt crainic, Ionel Tudor: "Transmitem un comunicat important pentru ţară", după care Alexandru Mironov, care lucra la Radio, a anunţat ce se întâmpla aici.

Toate aceste momente au fost rememorate la Troiţa de la Radio România,  prin ascultarea unui fragment audio din transmisia din 22 decembrie 1989 la Radio.

 

22 de ani de la baricada din Capitală

Miercuri s-au împlinit  22 de ani de la ridicarea de către revoluţionari a baricadei în centrul Capitalei.

La Monumentul Eroilor Martiri din Piaţa Universităţii, revoluţionarii au împiedicat depunerea coroanelor de flori din partea Guvernului, a Jandarmeriei şi a primarului general, barând drumul reprezentanţilor oficialităţilor prin câţiva răniţi în Revoluţie, imobilizaţi în scaune cu rotile.

La Brăila, cei şase revoluţionari, care se află în greva foamei de peste două săptămâni, au renunţat  la această formă de protest faţă de decizia Guvernului de a le tăia indemnizaţiile, pentru a se dedica rememorării celor 22 de ani de la Revoluţie.

Acţiuni comemorative au fost organizate  şi la Sibiu şi la Reşiţa.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Viorela Pănculescu, Remus Rădulescu
Adăugat:
22 Decembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza