Marko Bela: Situaţia în care a fost pusă UDMR, inacceptabilă

Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, spune că existenţa coaliţiei depinde de interesele comune pe care le au partidele care o formează, şi că situaţia în care a fost pusă Uniunea, de ambele părţi ale baricadei la un proces, este inacceptabilă.

Adăugat: 10 Iulie 2014
Ultima actualizare:11 Iulie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Marko Bela, fost preşedinte al UDMR
trimite pe mail

Declaraţia a fost făcută joi, la Tabăra de Vară a tinerilor din UDMR, care se desfăşoară la Izvorul Mureşului, informează corespondenta RRA.

Marko Bela, a subliniat în discursul său, că în cazul în care interesele comune ale unei coaliţii nu mai există, atunci nu mai funcţionează aceea alianţă.

"Orice coaliţie şi orice Guvern funcţionează dacă există interese comune care leagă partidele din coaliţie. Dacă acele interese comune nu mai există, atunci coaliţia nu mai funcţionează. Deci, totul depinde de existenţa acestor interese. Oricum, ce se întâmplă, după părerea mea, e inacceptabil. Care va fi soluţia, vom vedea, dar nu e cu putinţă ca UDMR să aibă o anumită poziţie legată de o iniţiativă europeană şi Guvernul României, în primul rând Ministerul de Externe, să încerce să împiedice această iniţiativă", a spus el.

Marko Bela a mai precizat că Uniunea nu va cere demisia Ministrului de Externe, Tistus Corlăţean şi că  trebuie aleasă calea dialogului.  

În opinia sa,  Ministerul de Externe ar trebui să fie interesat ca problema minorităţilor să fie reglementată în UE, în contextul în care Republica Moldova, care îşi doreşte aderarea la Uniune, are un număr mare de minorităţi.

Şi Kovacs Peter, secretarul general al UDMR, a declarat, la acelaşi eveniment, că decizia privind continuarea colaborării cu Guvernul  condus de Victor Ponta se va lua vineri, la Cluj-Napoca, în cadrul Consiliului Permanent.

UDMR doreşte să rămână la guvernare dar, în cazul în care nu se va ajunge la un compromis politic, Uniunea va intra în opoziţie, a spus el.  

Amintim că în septembrie 2013, Comisia Europeană a respins două iniţiative civice care aveau drept scop crearea unei legislaţii europene a minorităţilor, care să susţină autonomia teritorială pe criteriu etnic şi introducerea drepturilor colective.

Comisia Europeană consideră că  cererile semnatarilor se află în mod vădit în afara cadrului şi competenţelor sale  şi nu există o bază legală prevăzută în Tratatele Uniunii Europene prin care să se înainteze propunerile formulate în iniţiativă.

Mai mulţi lideri ai UDMR, printre care şi Kelemen Hunor, au contestat respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale.

România susţine poziţia Comisiei Europene referitoare la Iniţiativele cetăţeneşti 'Minority SafePack', potrivit căreia Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale iar drepturile minorităţilor sunt reglementate de legislaţia naţională.
 Autor:
Angela Bârsan
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
10 Iulie 2014
Ultima actualizare:
11 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza