Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA în România

"Cred că viitorul sectorului IT în România este de fapt reprezentat de tineri, aveţi ingineri de software tineri, foarte inteligenţi, printre cei mai inteligenţi din lume".

Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA în România

Articol de Alexandra Andon, 21 Aprilie 2011, 12:28

Bună ziua tuturor, sunt Alexandra Andon, cu o ediţie specială la Radio România Actualităţi. Invitatul de astăzi se află în România de mai bine de un an şi jumătate. Reprezintă o ţară cu care România are un parteneriat strategic. A vorbit recent despre teme esenţiale, cum ar fi energia şi restructurarea sistemului energetic românesc. Dar nu este singura temă care a suscitat interesul public în ultimele săptămâni în legătură cu relaţiile dintre România şi SUA. Îi spun bun venit în studio ambasadorului SUA în România, Excelenţa Sa dl Mark Gitenstein. Dle ambasador, aţi spus recent că soluţia reorganizării companiilor energetice româneşti în două structuri, doi campioni energetici, ar semăna cu efortul de reaşezare a scaunelor pe Titanic. Care sunt motivele pentru care sunteţi sceptic faţă de varianta ce se află în analiza autorităţilor române?

Mark Gitenstein:
Întâi de toate, pentru că nu rezolvă problema fundamentală a companiilor de stat şi anume, aceea că acestea sunt ineficiente, că nu sunt administrate de oameni interesaţi de... care să ştie foarte bine să administreze aceste active. Şi cea mai importantă misiune a guvernului este să găsească o soluţie. Rearanjarea lor, reorganizarea lor nu rezolvă problema. Aceasta este de fapt ideea campionilor energetici. Şi aşa cum a spus un expert independent, aceasta nu rezolvă problema. Iar în cele din urmă, va conduce la preţuri mai mari pentru energie, nu va asigura competiţie între companiile energetice şi nu va atrage investiţiile necesare pentru reconstruirea infrastructurii energetice, principala sarcină cu care trebuie să se confrunte guvernul.

Realizator:
Dar figura de stil pe care aţi ales-o sugera că sistemul energetic românesc seamănă cu Titanicul. Aţi duce comparaţia mai departe? Se află pe punctul să se scufunde?

Mark Gitenstein:
S-ar putea să se lovească de un iceberg. Aceste soluţii nu adresează problemele reale. Există resurse limitate de energie. În mod ironic, România are resurse deosebite de energie, însă în cazul unei crize energetice care probabil va avea loc în următorii ani şi care poate începe chiar acum, cel mai important lucru pentru românii obişnuiţi este găsirea de soluţii pentru ca această energie să poată fi folosită de cetăţenii români pentru ca aceste companii să poată obţine profit din vânzarea de energie. Eu susţin că este foarte important pentru românii obişnuiţi să deţină aceste companii. Cetăţenii obişnuiţi, mai degrabă decât birocraţii guvernamentali. Cred că investitorii privaţi ar trebui să poată cumpăra acţiuni la aceste companii şi ar trebui angajaţi administratori privaţi, care să ştie să administreze aceste companii, astfel încât să poată fi atrase chiar mai multe investiţii şi să se poată reconstrui infrastructura energetică. Fiindcă în cazul unei noi crize energetice, veţi sfârşi prin a importa mai multă energie decât exportaţi, ceea ce ar fi trist, având în vedere că aveţi resurse energetice extraordinare.

Realizator:
Această posibilă criză energetică ar fi posibilul iceberg? Asta e prima întrebare. Pe de altă parte, aţi vorbit despre vânzarea acţiunilor, probabil pe bursă şi aţi spus că românii obişnuiţi ar trebui să deţină aceste companii. Cum aţi vedea mai degrabă această vânzare de acţiuni pe bursă, pachete majoritare sau pachete minoritare? ark Gitenstein: Nu cred că trebuie să fie neapărat pachete majoritare. Cred că Polonia este un exemplu foarte bun. A vândut pachete mici de acţiuni şi a strâns sume considerabile de bani. Acest lucru ar fi posibil chiar şi pe termen scurt, iar guvernul ar putea păstra majoritatea acţiunilor în aceste companii şi ar atrage în acelaşi timp mai multe investiţii. Petrom este un bun exemplu în acest sens, de direcţie în care ar trebui să se meargă. Dacă veţi compara profitabilitatea sa cu cea a companiilor de stat, veţi vedea că este poate chiar de zece ori mai profitabilă şi mai eficientă, este mai bine administrată şi cred că aşa ar trebui să se procedeze în România. Au existat unele critici ale declaraţiilor mele, s-a spus că susţin Franklin Templeton, însă eu susţin Fondul Proprietatea, care, să nu uităm, este deţinut de 9000 de români. Aceştia sunt oamenii care au de câştigat din declaraţiile mele, din argumentele pe care le susţin. Fiindcă Fondul Proprietatea investeşte în 80 de companii, cele mai multe, companii din domeniul energetic. Este de fapt ceea ce încercăm noi să facem, să aducem beneficii pentru toţi românii şi pentru toţi americanii care vor să investească în aceste companii.


Realizator: Pe de altă parte, aţi vorbit despre faptul că nu există suficientă investiţie în infrastructura energetică. Ce acţiuni ar fi necesare din partea executivului pentru ca să devină posibile aceste investiţii în infrastructura energetică?


Mark Gitenstein:
Întâi de toate, guvernul trebuie să fie dispus să vândă unele dintre acţiuni, aşa cum au făcut polonezii. Acesta este argumentul pe care l-am susţinut eu, însă în acelaşi timp, trebuie să îţi respecte angajamentele faţă de UE, acelea de a dereglementa piaţa energetică. Va fi foarte important să faceţi acest lucru, pentru că în acelaşi timp, v-aţi asumat responsabilitatea de interconectare a reţelelor energetice cu Ucraina, astfel încât gazele naturale să poată fi obţinute în ambele direcţii. Însă s-ar putea ca preţurile să fie din ce în ce mai mari. S-ar putea ca aici să nu mai existe gaze care să poată fi /.../ românilor. De aceea este important ca oamenii să se obişnuiască să plătească preţurile de piaţă, încât să rămână gaze disponibile pentru români.

Realizator:
Teama, de obicei, în legătură cu aceste subiecte, teama legată de dereglementarea pieţei de energie, vine din faptul că populaţia ar urma să suporte costuri mai mari la gaze şi la energia electrică. Aceasta este temerea fundamentală în România.

Mark Gitenstein: Este o temere justificată. Totuşi, trebuie să vă gândiţi că principalii beneficiari ai costurilor scăzute sunt de fapt companiile industriale, care primesc preţuri preferenţiale şi care ar trebui să plătească mai mult. În al doilea rând, pentru consumatorii obişnuiţi, există acum oameni care cumpără gaze naturale la un preţ mai scăzut, care sunt într-adevăr săraci. Pentru ei ar trebui să existe subvenţii speciale, aşa cum există în Ungaria sau în SUA, pentru a-i ajuta. Aşadar, va trebui să stabiliţi un sistem pentru a-i ajuta. Şi o a treia problemă pe care nu aţi ridicat-o şi care cred că este legitimă este aceea că nu vă doriţi ca aceste active strategice care ţin de securitatea naţională să fie vândute companiilor străine sau unor alte ţări care au interese şi care ar putea submina securitatea energetică a României, iar în SUA, noi am creat un sistem prin care securitatea naţională să ia în considerare, iar în SUA noi am creat un sistem prin care securitatea naţională se ia în considerare în vânzarea acestor companii. Aparent, şi în România faceţi acest lucru şi încercaţi să împiedicaţi vânzarea acestor companii, dacă sunt probleme de securitate naţională.

Realizator:
Ar trebui, oare, completate aceste preocupări cu preocupări mai insistente pentru dezvoltarea sectorului energiilor alternative în România?

Mark Gitenstein:
Desigur, şi faceţi deja acest lucru. Construiţi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Europa, însă arătaţi de fapt care este problema. Construiţi un mare parc eolian însă nu aveţi încă reţeaua sofisticată necesară pentru a putea folosi această energie în cadrul reţelei naţionale sau pentru a exporta, fiindcă însăşi infrastructura reţelei nu este suficient de sofisticată. Aveţi nevoie de investitori care să investească sume de bani în acea reţea, dar vor face acest lucru doar dacă vor putea obţine profit şi acest lucru se va întâmpla dacă preţurile vor fi liberalizate, însă să nu uităm că aveţi probabil nevoie de 10 miliarde de euro de investiţii în infrastructura energetică din România, iar acest lucru nu se va obţine din taxe, pentru că nu aveţi suficienţi bani. Nu puteţi împrumuta bani, fiindcă FMI-ul a stabilit deja o limită, însă soluţia sunt investitorii privaţi. Investiţiile private pot veni din străinătate, însă ar fi chiar mai bine dacă ele ar veni din România, însă românii nu vor putea investi dacă nu le veţi permite să cumpere acţiuni la aceste companii. De aceea susţinem acest lucru.

Realizator:
Reamintesc ascultătorilor noştri că invitatul special al ediţiei de astăzi de la Radio România Actualităţi este ambasadorul SUA în România, domnul Mark Gitenstein. Excelenţa voastră, aţi declarat că aţi primit mai multe solicitări din partea guvernului de a aduce investitori americani în ţară. Declaraţia sugera că există unele rezerve faţă de venirea investitorilor în România. În ce domenii aţi primit... ar putea veni investitori americani în România şi ce piedici trebuie depăşite?

Mark Gitenstein: Ar vrea să investească în energie, dacă dereglementaţi piaţa ceva mai mult şi dacă le permiteţi investitorilor privaţi să investească în aceste companii. Americanii investesc deja în sectorul IT, există numeroase companii prezente în România - Oracle, Intel, Sisqo, Microsoft, Hewlett-Packard. M-am întâlnit cu reprezentanţii acestora constant. Există şi companii vest-europene care investesc în sectorul IT, în sectorul auto am deschis o mare fabrică la Craiova, chiar la sosirea mea aici. Ford intenţionează să producă un număr mare de automobile, însă legat de acest lucru există şi foarte multe companii care produc componente pentru industria auto. De asemenea, investitorii ar fi interesaţi de sectorul agricol şi de sectorul turistic. Aşadar, există multe domenii în care ar dori să investească.

Realizator:
Aţi pomenit sectorul IT; mai sunt interesate companiile americane de IT să rămână în România, la nivelul la care şi-au făcut simţită prezenţa până acum? Se întâmplă în momentul de faţă relocări sau asemenea operaţiuni?

Mark Gitenstein:
Cred că viitorul sectorului IT în România este de fapt reprezentat de tineri, aveţi ingineri de software tineri, foarte inteligenţi, printre cei mai inteligenţi din lume; le-am spus mai multor persoane că fiul meu lucrează la Microsoft în Redmont, Washington, şi a treia cea mai vorbită limbă acolo este româna. Microsoft, de pildă, a înfiinţat un laborator de software la care pot lucra tineri români şi pot crea softuri aici. Acest lucru nu are legătură cu costurile de producţie. Tinerii inteligenţi de aici pot crea software. Aşadar, dacă îşi doresc să rămână în România, şi dacă vor câştiga suficient vor dori să rămână aici, vor avea locuri de muncă. Este adevărat că unele companii americane de IT sau vest-europene vin în România pentru că sunt costuri de muncă mai scăzute, iar creşterea lor i-ar putea determina să plece, însă cei mai mulţi...

Realizator: Încă românilor li se solicită vize pentru a călători spre Statele Unite ale Americii. De ce întârzie atât de mult includerea României în programul Visa Waiver?

Mark Gitenstein: Nu este legat de România, este o regulă generală pe care o au Statele Unite. Rata de refuzuri trebuie să fie sub 3%, aşadar toate cererile de viză trebuie să îndeplinească anumite criterii. Acum, doar 75% dintre cereri îndeplinesc aceste standarde, aşadar va fi greu să intraţi în Visa Waiver. Au existat şi ţări care au reuşit. Grecia a intrat în Visa Waiver anul trecut. Cel mai important lucru care v-ar duce la scăderea numărului de refuzuri este îmbunătăţirea situaţiei economiei, astfel încât oamenii să nu încerce să mai emigreze în Statele Unite, ci să meargă în călătorii de afaceri sau să-şi viziteze rudele. Se pare că 20% dintre cei care cer vize intenţionează să plece să muncească acolo. Dacă economia, dacă situaţia economiei se va îmbunătăţi, rata refuzurilor va scădea, şi ar fi un lucru bun ca România să intre în programul Visa Waiver. De aceea vorbesc despre chestiuni economice.

Realizator: Rata aceasta de refuz s-a menţinut constantă 20% - 25% în ultimii ani, nu s-a modificat în niciun fel.
Mark Gitenstein: De fapt a scăzut puţin în ultimele luni pentru că am avut o campanie de informare împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al cărei rol era acela de a-i informa pe români că în cazul în care nu s-a schimbat nimic în situaţia lor, nu are rost să resolicite visa. Aparent, unii dintre oameni au încetat să resolicite viza de numeroase ori, iar aşa rata refuzurilor a scăzut.

Realizator:
Domnule ambasador, pentru finalul acestui interviu, aş vrea să vă întreb ce oraşe, ce locuri aţi vizitat în România şi care v-au plăcut cel mai mult?

Mark Gitenstein:
Am fost prin întreaga Românie. De fapt nu am reuşit să văd încă zona Botoşaniului şi Maramureşul. În Botoşani voi ajunge săptămâna viitoare.

Realizator:
Am văzut o ştire de presă... Da, că urmează să călătoriţi la Botoşani.

Mark Gitenstein
: Da, pentru că de acolo era stră-străbunicul meu. Însă am fost la Craiova, în sudul Transilvaniei, la Sighişoara, am fost într-o excursie cu bicicletele în zona Biertan, am fost la Cluj, am fost la Sibiu, am fost la Oradea, în Munţii Apuseni, de asemenea la Iaşi, de două ori, am fost la Constanţa de câteva ori, la Tulcea, în Delta Dunării de două ori şi ador Delta Dunării, ador sudul Transilvaniei, este o zonă foarte frumoasă. Am avut o vizită foarte plăcută la Timişoara, în centrul vechi. Timişoara este un oraş care a făcut reforme foarte improtante. Acolo nivelul şomajului este de 3%; în Statele Unite am spune că nici nu avem şomaj la un asemenea procent. Dacă toate oraşele ar fi ca Timişoara, România ar fi economia cea mai importantă din Europa.

Realizator:
Domnule ambasador, un răspuns foarte scurt. Aceste călătorii în România v-au schimbat imaginea despre români? În cel fel au modificat-o?

Mark Gitenstein:
Nu fusesem niciodată în România. Întotdeauna credeam că românii sunt prietenoşi, însă nu ştiam cât de frumoasă este ţara. Este una dintre cele mai frumoase dintre întreaga Europă.

Realizator:
Vă mulţumesc foarte mult. Reamintesc ascultătorilor noştri că invitatul ediţiei speciale de astăzi a fost ambasadorul Statelor Unite în România, Excelenţa sa domnul Mark Gitenstein, şi amintesc ascultătorilor noştri că emisiunea integrală, în format video, va fi postată şi pe site-ul nostru www.politica românească.ro. Domnule ambasador, vă mulţumesc încă o dată. Mulţumesc şi ascultătorilor pentru atenţie. Vă mai aşteptăm.

Mark Gitenstein:
Mulţumesc Alexandra, mă voi bucura să mă întorc la voi.

Interviu realizat de Alexandra Andon şi difuzat miercuri, la Radio România Actualităţi.

Monitorizare:Agenţia de presă Rador

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România