Mark Gray: România trebuie să facă mai mult pentru independenţa justiţiei

Comisia Europeană a prezentat raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie.

Adăugat: 30 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:31 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei sunt principalele subiecte de îngrijoarare din partea Comisiei Europene în privinţa României, în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare.

Hărţuirea unor magistraţi şi solicitarea ca demnitarii incompatibili să renunţe la funcţii sunt unele dintre cele mai importante puncte din raportul cu privire la evoluţia justiţiei şi luptei anticorupţie în România.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat miercuri, că România trebuie să facă mai mult pentru independenţa sistemului judiciar şi statul de drept, întrucât nu toate recomandările din precedentul raport au fost aplicate.

"Raportul relevă că, deşi s-au înregistrat progrese în ultimele şase luni, România trebuie să facă mai mult pentru independenţa justiţiei şi statul de drept întrucât nu a aplicat toate recomandările CE. Deşi respectarea statului de drept a fost restaurată, instabilitatea instituţiilor juridice rămâne un motiv de îngrijorare. Comisia a primit numeroase sesizări privind hărţuirea unor persoane din cadrul sistemului juridic", a afirmat Gray.

Transparenţă în nominalizarea procurorului şef şi a şefului DNA

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Comisia subliniază în raport importanţa nominalizării unui nou procuror general şi a unui şef al DNA care se bucură de încrederea publică.

"Persoanele recent nominalizate au fost respinşi de preşedintele României, aşa că executivul european înţelege că va începe o nouă procedură, la care este necesar să existe o cât mai largă participare", a adăugat Grey.

Apoi, a mai arătat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, lupta anticorupţie în domeniul achiziţiilor publice a înregistrat doar un progres limitat.

Aceasta ar trebui să progreseze la toate nivelurile, de la prevenţie până la condamnări.

Miniştrii şi parlamentarii să fie "un exemplu de integritate"

Miniştrii şi parlamentarii, mai arată raportul Comisiei, ar trebui să fie un exemplu de integritate, să se retragă din funcţii în cazul existenţei unui raport în acest sens formulat de Agenţia de Integritate.

Pentru parlamentarii vizaţi de acuzaţii de corupţie sau integritate este nevoie  de reguli mai clare.

Un avertisment major exprimat astăzi se referă la hărţuirea unor oficiali şi la rolul mass-media. 

"Comisia a primit numeroase informaţii despre cazuri de intimidare şi hărţuire a unor reprezentaţi ai instituţiilor majore. Raportul mai cere revizuirea regulilor care vizeaza mass-media. Pluralismul şi libertatea presei trebuie aparate, la fel cum trebuie apărate drepturile fundamentale", a spus Gray.

România "îndeplineşte condiţiile pentru intrarea în Schengen"

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a adăugat că "România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intratea în Schengen".

"Da, Comisia crede că România îndeplineşte condiţiile specifice de intrare în Schengen. Ar trebui să fim corecţi să spunem că totul a fot tratat ca un soi de exerciţiu. Acesta nu este un raport pe Schenghen, ci dor unul dintre obiectivele pe care România trebuie să le îndeplinească", a precizat Mark Gray.Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
30 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:
31 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza