Mark Gitenstein susţinut sută la sută de SUA

Statele Unite susţin complet eforturile ambasadorului american Mark Gitenstein în România, s-a precizat în scris Departamentul de Stat american, la solicitarea Radio Romania Actualităţi.

Adăugat: 3 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:3 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Diplomaţia americană a amintit totodată că îngrijorările exprimate recent de ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti reprezintă întocmai punctul de vedere al administraţiei Barack Obama.

Purtătorul de cuvânt pentru afaceri europene şi euroasiatice din cadrul Departamentului de Stat, Athena Katsoulos, reaminteşte că acest mesaj a fost transmis şi de adjunctul secretarului de stat american, Philip Gordon, cu ocazia vizitei făcute în România, în luna august.

Trimisul american afirma la acea dată, că Statele Unite nu iau apărarea nici unei părţi în conflictul politic din România şi că interesul lor este de a susţine principiile comune şi respectul pentru instituţiile democratice.

Ceea ce Philip Gordon a zis la acel moment este valabil şi acum - precizează pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, purtătorul de cuvânt pentru afaceri europene şi euroasiatice.

"Este vital, ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi şi apolitici. Pentru Statele Unite ale Americii acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influneţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România". Mark Gitenstein

Ambasadorul Mark Gitenstein a fost criticat din nou,vineri, de liderul Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, pentru că ar fi părtinitor.

Aceeaşi acuzaţie i-a adus-o cu câteva zile în urmă şi deputatul liberal Eugen Nicolăescu, care a declarat că americanii văd singuri ce se întâmplă în România şi că nu au nevoie să fie "dirijaţi, intoxicaţi, otrăviţi de oameni ca Gitenstein".

"Au existat abuzuri, când o lege a trecut cu 80 de voturi în sală în loc de 170 (n.r. - Legea pensiilor) Probabil atunci ambasadorul nu a fost atent, nu era suficient de speriat sau nu era aici dar, în general, lucrurile au funcţionat normal în România",  Crin AntonescuÎn replică, ambasadorul american, Mark  Gitenstein declara la 30 octombrie, că este îngrijorat de alegerile parlamentare din decembrie, despre care a afirmat că este posibil să dezbine poporul.

"După încheierea războaielor politice vor reuşi politicienii români să se întoarcă la o formă de coabitare civilizată şi stabilă?" - s-a întrebat Mark Gitenstein.

Acesta a mai declarat că un prim test în ochii Statelor Unite este procesul de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Este vital ca persoanele numite în aceste funcţii să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, la fel de competenţi şi curajoşi ca predecesorii lor",  afirma marti, 30 octombrie, Mark Gitenstein.

 Autor:
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
3 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza